Una setantena d'alumnes d'un institut de Lleida, atrapats a la Jonquera per culpa de la neu

Aturada la línia de tren Barcelona-Portbou per la caiguda d'un arbre a la via entre Riudellots i Caldes de Malavella

  • Els alumnes passen le'stona jugant a cartes o mirant la televisió © ACN
    Els alumnes passen le'stona jugant a cartes o mirant la televisió © ACN
  • Alguns alumnes jugant a cartes mentre a fora continua nevant © ACN
    Alguns alumnes jugant a cartes mentre a fora continua nevant © ACN
Els alumnes maten el temps jugant a jocs de taula, mirant la televisió o fent fotografies al paisatge nevat. 'Els intentem entretenir com podem, però es fa molt pesat', ha explicat el professor. Els joves d'entre quinze i setze anys passen les hores a la zona de descans de l'hotel però esperen que pari de nevar per poder tornar als autobusos per continuar la ruta. Però les previsions meteorològiques indiquen que, en comptes de millorar, les nevades seran més intenses durant la tarda.

El comboi d'una vuitantena de persones, entre alumnes i professors, anava a Estrasburg a visitar la zona de l'Alsàcia i a entendre el funcionament del Parlament i les institucions europees. Van sortir diumenge de Lleida però cap a les onze de la nit, quan van arribar a la frontera amb França, els gendarmes els van obligar a retrocedir per l'alerta de neu. 'Quan vam arribar no hi havi neu, però ens vam haver de quedar aquí', ha explicat el professor Josep Monné.

Llavors, van haver de buscar un allotjament per a tot el grup. 'Ens deien que, com que no hi havia neu, no hi havia cap pavelló ni cap lloc d'emergència habilitat per a nosaltres', ha relatat Monné que ha afegit que 'afortunadament' van trobar allotjament per a tots a l'hotel de l'àrea de servei de la Jonquera, a la sortida 2 que és l'última de Catalunya. Des d'ahir a la nit esperen que el temps millori o tinguin notícies per saber què fer. El professorat ha explicat que aquest contratemps ja ha 'capgirat' l'agenda programada però que esperen poder tirar endavant el viatge i poder 'completar els objectius del crèdit'. 'Esperem poder arribar i com a mínim fer la visita al Parlament i algunes altres activitats', ha explicat Monné.

L'IES Ronda de Lleida fa anys que fa la mateixa sortida pel crèdit de síntesi però mai s'havien trobat amb aquesta situació. 'Mai havíem hagut de parar abans de començar', ha narrat Monné que exposa que la intenció és continuar la ruta però, si les comunicacions no reobren, hauran de tornar a casa.

'Ja havíem d'estar treballant, la situació que ens hem trobat ha estat sobtada', ha explicat el professor que lamenta que pels alumnes 'es fa molt pesat' passar les hores tancats a l'hotel on només poden fer passar les hores jugant a cartes o mirant la televisió.

Problemes amb la línia Portbou - Barcelona de la RENFE

La línia Barcelona-Girona-Portbou es manté interrompuda des de dos quarts de tres de la tarda a causa de la caiguda d'un arbre que interromp la via del tren en el tram comprès entre Riudellots de la Selva i Caldes de Malavella (La Selva). El servei alternatiu d'autocars previst en aquests casos no s'ha pogut establir a causa de les restriccions de circulació per carretera que es pateixen en aquest tram. Renfe està informant d'aquesta incidència a través de la megafonia de trens i estacions, així com amb personal d'informació i atenció al client. Pel que fa a la línia Barcelona-Manresa-Lleida, que ha patit una afectació entre Calaf i Manresa a les nou del matí, segueix aturada per acumulació de neu.

El servei de FGC segueix patint retards de vint minuts a la línia R6 d'Igualada. A més, estan aturats els Funiculars de Sant Joan i Santa Cova (Montserrat). El servei de Cremallera de Montserrat i del Funicular de Gelida s'ha reprès.
  • El professor Josep Monné explica que els gendarmes no els van deixar passar i que ara estan aïllats a la Jonquera
  • Monné explica que intentaran continuar el viatge i condensar les continguts en menys dies