El festival Portalblau crea unes jornades de cooperació entre festivals de la mediterrània

Es comptarà amb la participació de festivals d'Itàlia, Algèria i França, entre d'altres

'Una llavor que esperem que doni fruits'. Així ha definit el director del festival Portalblau, Abel Font, la novetat d'aquesta edició, una jornada de debat que servirà per crear una xarxa d'intercanvi cultural entre diferents festivals musicals de la Mediterrània. L'objectiu que persegueixen els organitzadors és posar sobre la taula el debat de la comunicació entre les cultures mediterrànies per tal d'establir, en un futur proper, vincles de cooperació i d'intercanvi d'artistes, grups i produccions musicals.

La iniciativa és, en realitat, una reivindicació del festival Portalblau. 'Sempre s'ha entès el Mediterrani com un espai de convivència. Però malauradament, ja fa un temps que no és així', ha dit Font.

Les jornades seran gratuïtes i tindran lloc el proper dijous 17 de juny al Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Escala. Es dividiran en tres espais de debat. El primer, aplegarà representants de diferents festivals de música de la Mediterrània i servirà per intercanviar experiències i coneixements sobre la diversitat cultural. El segon, reunirà periodistes i professionals del sector de la comunicació. Entre els ponents, hi haurà el director de la ràdio Icat Fm, Mingus B. Formentor, i una representant de la televisió francesa TV5 Monde Magreb, Zina Berrahal. El tercer i darrer espai de debat, reunirà representants de projectes i xarxes que des de fa un temps treballen per crear un espai de cooperació internacional amb el Mediterrani com a eix vertebrador.

En acabar les xerrades, es farà una visita guiada a les ruïnes d'Empúries i un sopar al Restaurant El Molí de l'Escala. La cantant catalana, Sílvia Pérez Cruz -acompanyada per al guitarrista Toti Soler- serà l'encarregada de cloure la jornada de debats amb un concert que oferirà al mateix restaurant. El preu del sopar i del concert serà de 45 euros.

El director del festival, Abel Font, ja ha avançat que la voluntat és donar continuïtat a aquesta primera edició de jornades. 'Tenim coneixement que aquest espai de debat que busquem és una necessitat compartida amb altres festivals mediterranis', ha explicat Font que ha dit que representants de els han transmès aquesta mateixa inquietud.

El festival

La tercera edició del Festival PortalBlau de l'Escala començarà el 6 d'agost i tindrà lloc al recent restaurat fòrum romà d'Empúries (Alt Empordà).

Miguel Poveda, una de les grans figures del flamenc contemporani, serà el cap de cartell del festival, en el qual també hi firmaran alguns artistes catalans de renom com Quimi Portet, Sílvia Pérez Cruz i Cris Juanico. D'acord amb l'essència del festival de reivindicar Empúries com una porta d'entrada de la cultura clàssica a la Península, Portalblau comptarà amb la presència de formacions i artistes de les quatre ribes de la mediterrània.

El festival d'enguany estarà marcat per una forta influència turca –amb l'elecció d'Istambul com a ciutat europea de la cultura-, fet que durà a Empúries espectacles de dansa i música com a mostra de productes culturals amb segles de tradició, a més a més d'un espectacle d'espiritualitat de dervitxos giròvags, considerats Patrimoni de la Humanitat al 2005.