Els rescats de banyistes a la Costa Brava gairebé es doblen respecte l'estiu passat

La Creu Roja ha ampliat aquet any la cobertura amb 8 platges més a Roses i fins ara ha fet 11.308 assistències en total

La temporada de bany a les platges gironines està essent especialment intensa aquest estiu a causa de les elevades temperatures i el bon temps. Segons explica el coordinador de Creu Roja a Girona, Jordi Martori, ha augmentat el nombre d'incidències de forma considerable respecte l'estiu passat passant de les 7.830 persones assistides a les 11.308 registrades fins a dia d'avui, tot i que encara falten unes setmanes per donar per tancada la temporada.

Entre els factors que han tingut a veure amb aquest augment hi ha el fet que Creu Roja ha ampliat la cobertura respecte l'estiu passat amb un municipi més, Roses, que ha suposat incorporar vuit platges més. El bon temps ha estat un altre factor decisiu així com una important presència de meduses en zones com ara l'Escala, Roses i Castelló d'Empúries, a l'Alt Empordà. En xifres globals, s'ha passat de les 1.683 picades a un total de 3.316 aquest any, el que representa més del doble. Martori explica que, a diferència del que passava fins ara, els bancs de meduses s'han mantingut en un mateix indret durant dos o tres setmanes, coincidint amb els dies de major presència de banyistes.

També s'ha registrat un augment de les ferides per talls, la majoria de poca consideració, passant de 3.897 el 2011 a un total de 5.115. Pel que fa a picades o al·lèrgies, se n'han comptabilitzat 1.386, mentre que l'estiu passat van ser 1.091.

Augmenta l'ús de cadires amfíbies i les polseres per a menors

La Creu Roja destaca dos serveis que estan tenint molt bona acollida a les platges com és, per una banda, la distribució de polseres a menors per tal de facilitat la seva localització en cas de perdre's i també l'ús de cadires amfíbies per ajudar a les persones amb discapacitat poder accedir a l'aigua. En el primer cas, s'han triplicat el nombre de polseres respecte l'any anterior -de 449 s'ha passat a 1.651- mentre que en l'ús de la cadira adaptada s'ha utilitat per a 509 usuaris (l'any passat van ser 274). En el que va de temporada s'han extraviat 116 menors, que s'han pogut localitzar sense problemes.


Menys d'un 1% d'usuaris ignoren els avisos dels socorristes

L'estadística d'aquest any també inclou un total de 19.353 avisos dels socorristes a usuaris per evitar situacions de risc, que contrasten amb els 12.937 de l'any passat. Menys d'un 1% dels advertits van desobeir les instruccions, una xifra que no és alarmant si es té en compte la gran quantitat de gent que passa per les platges. Martori destaca que s'ha avançat molt en conscienciar als ciutadans que cal respectar tots els usos que es fan en aquest espai públic tan freqüentat però que cal continuar treballant-hi.

La mort de banyistes

Al balanç de la Creu Roja també s'inclou la mort de dos homes d'edat avançada a Roses i a l'Escala, que se sumen a les altres sis que hi ha hagut aquest estiu a les platges gironines. Tots dos casos registrats van ser per aturades cardíaques, sense que hi hagués cap imprudència per part de l'usuari. "Cada pèrdua és una desgràcia però ambdós casos van passar a la platja com podrien haver passat a un altre lloc", explica Martori.

Aquest estiu, més d'un centenar de socorristes de la Creu Roja vigilien diàriament les platges gironines. En concret, hi ha 38 platges de la Costa Brava incloses en aquest dispositiu.