La Diputació de Girona comença a redactar el full de ruta per combatre el canvi climàtic

El document es farà amb la col·laboració d'una trentena de representants de diversos sectors

La Diputació de Girona ha començat a redactar un document amb pautes clares d'actuació que permetin mitigar el canvi climàtic i adaptar-se als seus efectes. Des del mes d'octubre s'han fet tres reunions telemàtiques amb diversos representants del territori per reflexionar sobre la situació actual de la demarcació i quina ha de ser l'estratègia que cal seguir per combatre l'emergència climàtica.

L'ens ha cridat a una trentena d'actors de diversos sectors com ara l'administració, el tercer sector, el de la recerca i el teixit empresarial. Amb les conclusions d'aquestes tres reunions, els tècnics estan començant a perfilar el document que hauria d'estar enllestit a finals del 2020.

Amb aquest document, la Diputació de Girona vol donar una resposta més ambiciosa que la que ja es va produir fa més d'un any, quan el 17 de setembre de 2019 es va aprovar la declaració institucional d'emergència climàtica. En aquest punt, l'organisme supramunicipal ja es comprometia a treballar per a la transició energètica i ecològica i ajudar als ajuntaments a reduir les emissions de gasos contaminants.

La diputada de Medi Ambient, Anna Barnadas, ha avançat que el document "ha de traspassar mandats" i les pautes fixades haurien de servir "almenys per als propers deu anys". El document, però, no responsabilitza a la Diputació de Girona per tirar endavant les accions, sinó que també ho estén als consells comarcals, els ajuntaments i la resta d'actors territorials.

Tot i així, Barnadas ha avisat que les pautes "no disten gaire del que hem fet fins ara", però que el document té l'objectiu d'"organitzar" les polítiques ambientals i "saber quan apliquem accions de mitigació o adaptació".