Unió de Pagesos exigeix la implicació de l'administració i demana preus justos i una llei d'espais agraris

El sindicat ha criticat el govern espanyol que no hagi fet una proposta per ajudar al sector agrari

Unió de Pagesos exigeix la implicació de l'administració, tan del Govern de la Generalitat com del govern espanyol, per trobar solucions a la crisi que viu el sector, que segons diuen 'no ens permet viure dignament del nostre treball professional'. Així ho han explicat en l'acte de cloenda de la 10a Assemblea d'Unió de Pagesos que s'ha celebrat durant aquest cap de setmana a Olot (Garrotxa).

El coordinador nacional del sindicat agrari, Joan Caball, ha demanat que hi hagi una llei d'espais agraris perquè es respectin les zones on hi ha activitat agrària, i axí perdurin en el futur. A més, la comercialització dels productes també ha estat un tema a l'ordre del dia. La conclusió del sindicat agrari és que 'cal buscar nous mecanismes' perquè la pagesia pugui fer arribar els productes als consumidors, i evitar la gran distribució. Segons ha explicat Caball, l'objectiu és 'posar fi' als preus 'abusius' existents entre el productor i el distribuïdor.

D'altra banda, el sindicat agrari ha criticat el govern espanyol per no aprofitar la seva presidència europea per fer una proposta que ajudi a la pagesia. Caball ha explicat que 's'hauria d'haver aprofitat la presidència espanyola a la Unió Europea per buscar solucions' i qualifica 'd'haver perdut una oportunitat' de el·laborar una proposta que servís per la pagesia catalana i per la pagesia de la resta de l'estat espanyol.

En l'acte de cloenda de la dècima Assemblea d'Unió de Pagesos hi ha assistit el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, que ha dit que 'Catalunya, a més de recuperar els valors de la pagesia, ha de vetllar per la seva pagesia'. A més ha remarcat que el sector agrari 'és un actor social cridat a tenir un paper fonamental en la Catalunya del futur'.

Benach ha esmentat que l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) fa tems que està 'advertint de l'amenaça d'una crisi alimentària global en les properes dècades', i que per això 'no podem donar l'esquena a aquesta previsió, de la mateixa manera que no podem abandonar el sector a un lliure mercat ple d'imperfeccions i desequilibris' i ha remarcat que 'les administracions han d'ajudar més a la pagesia'.

A més, Benach ha afegit que la pagesia catalana necessita que 'tots els grups abordin aquest debat amb sentit constructiu' i que es centrin en donar propostes concretes i solucions a curt, mig i llarg termini. També, ha destacat que 'cal vetllar' perquè el debat no esdevingui 'una eina de confrontació entre grups'.

Suport a la manifestació contra el cementiri nuclear

Durant l'acte de cloenda de la X Assemblea d'Unió de Pagesos, el sindicat agrari ha volgut donar suport a la segona manifestació contra el cementiri nuclear que s'ha celebrat aquest diumenge i que ha reunit prop de 5.000 perrsones a Móra d'Ebre. Els assistents a l'acte han guardat un minut de silenci i han desplegat diverses pancartes on es podia llegir: 'No al cementiri nucelar' i 'Cap agressió més al territori, volem viure de la terra'.
  • El coordinador nacional del sindicat agrari, Joan Caball, destaca que en l'Assemblea s'han debatut principalment el tema de comercialització i el futur de la Política Agrària Comuna després del 2013