El Laboratori Clínic Territorial de l'ICS Girona té capacitat, des d'aquest dijous, per analitzar fins a 3.000 proves PCR diàries, gràcies a l'adquisició d'un nou robot Panther d'última generació. El mes de setembre el laboratori ja va incorporar noves màquines per augmentar la capacitat d'anàlisis i aleshores va passar de fer-ne un miler al dia el mes de juliol a poder assumir-se fins a 2.000.
Cal tenir en compte, a més, que des de la setmana passada s'ha incorporat un nou mètode de determinació de presència de la covid-19 amb els tests ràpids antigènics, que es fan des dels CAP i als hospitals. Aquests tests s'utilitzen per a persones simptomàtiques i contactes estrets i permeten tenir resultats en 15 minuts.
Malgrat això, l'evolució de la pandèmia ha fet créixer notablement el volum de peticions i, en els darrers dies, el laboratori està rebent unes 3.000 mostres al dia que cal processar.
Aquest increment havia provocat un alentiment en els resultats, que podien trigar un mínim de 48 hores a obtenir-se. Amb la posada en funcionament del nou robot, que suposarà també la incorporació d'un nou tècnic de laboratori, s'agilitza tot el procés, es poden assumir més proves i s'escurçarà el termini d'obtenció dels resultats.
El laboratori processa mostres diagnòstiques del coronavirus de tota la Regió Sanitària de Girona (dels hospitals Josep Trueta, Santa Caterina, Palamós, Figueres, Olot i Campdevànol –Blanes i Calella deriven a Barcelona-, d’altres hospitals i centres de salut complementaris i també de tota l’atenció primària).
Des de l'ICS remarquen que, en el moment actual, tant la compra d'equipament electromèdic com de reactius per fer PCR és "complexa i difícil" perquè es tracta de materials amb una gran demanda a nivell internacional.