El Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses rep els primers visitants després de la rehabilitació

El projecte de regeneració integral del Palau té un pressupost total de 3,1 milions d'euros

El Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses ha rebut aquest dissabte els primers visitants després d'una restauració en què s'hi ha invertit uns 3 milions d'euros i que ha durat 7 anys. L'edifici, del segle XV, s'ha rehabilitat com a centre cultural i de promoció turística en el marc del projecte de regeneració integral de la Llei de barris. El projecte de regeneració integral del Palau té un pressupost total de 3,1 milions d'euros, dels quals el Govern de la Generalitat n'ha aportat 1,6 milions d'euros.

El conseller d'Innovació , Josep Huguet ha destacat que amb el projecte turístic 'Terra de Comtes i Abats' s'ha engegat un 'nou model de turisme basat en la identitat', que permet 'fer conèixer la història del país als ciutadans'. A més, ha explicat que el centre de Sant Joan de les Abadesses és el primer dels tres que tindrà el projecte ja que també se n'ubicaran a Ripoll i a Gombrèn (Ripollès).

D'altra banda, el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha remarcat la importància de la rehabilitació del Palau tant pel municipi de Sant Joan de les Abadesses, com pel Ripollès i per la resta de Catalunya.

Obres des del 2003

El Palau de l'Abadia és un edifici gòtic del segle XV, proper al monestir de Sant Joan de les Abadesses, i que consta de dos cossos. Per una banda, el Claustre i les dependències i per l'altra l'antiga casa de l'Abat. L'objectiu dels treballs ha estat condicionar la planta baixa del Palau de l'Abadia per a destinar-la a oficina d'informació i turisme del municipi, la planta primera com a centre d'interpretació del mite del Comte Arnau, i la planta segona com a museu del Romànic.

La primera fase de les obres va començar el maig del 2003 amb la finalitat d'adequar la planta baixa als usos futurs d'oficina de turisme del municipi. Les tasques efectuades des del 2003 fins el 2009 van ser principalment obres amb caràcter d'urgència per aturar la degradació de l'edifici i garantir la conservació de l'edifici. A partir del febrer del 2009 es van fer obres a les parets per a preparar les noves obertures i, ja per finalitzar, les obres que van començar el juny del 2009 van servir per enllestir els treballs d'adequació.

De llegenda a realitat física


El mite del Comte Arnau ha passat de llegenda a realitat física. El centre d'interpretació del mite està ubicat a la primera planta del Palau de l'Abadia i presenta la llegenda d'Arnau, les diferents versions sobre el mite i la seva vinculació amb el Ripollès, la literatura i la música.

El comte Arnau, que sempre s'ha dit que era un comte senyor del castell de Mataplana, és el mite més popular, més discutit i comentat del Ripollès. El mite parteix d'una cèlebre cançó popular musicada.
  • El conseller d'Innovació, Josep Huguet, explica que amb aquest projecte s'ha engegat un nou model de turisme basat en la identitat