Sant Joan de les Abadesses instal·la al Palau de l'Abadia un espai sobre el mite del comte Arnau

L'exposició també parlarà sobre la vinculació del personatge històric amb altres poblacions del Ripollès

Maria Soy, gerent del projecte 'Terra de Comtes i Abats', diu que el centre és la primera realitat 'física i tangible' en què el visitant pot veure la vinculació d'Arnau amb el Ripollès i conèixer les diferents versions de la llegenda. Amb una museografia molt actual que aprofita el potencial de la informàtica o l'audiovisual, el visitant pot aproximar-se amb quatre llengües la figura d'Arnau i el període en el qual se'l situa. A més de la seva vinculació amb Sant Joan de les Abadesses, el nou centre també fa referència a la vinculació del mite d'Arnau amb altres punts del Ripollès.

L'alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué (PSC), admet que el centre permetrà 'entendre una mica més' la figura d'Arnau. Des de fa setze anys, el municipi realitza cada estiu activitats relacionades amb aquesta figura llegendària. El centre donarà 'continuïtat' tot l'any a les activitats relacionades amb el comte i permetrà 'contextualitzar-lo'. En aquest sentit, Roqué destaca, com a exemple, que aquest 2010 es celebra l'Any Maragall, un dels autors que en la seva obra va tractar el mite d'Arnau. Aquest fet centrarà algunes activitats durant l'any d'arrencada.

Per la responsable d'aquest projecte, l'objectiu final passa per crear un producte turístic 'de qualitat' que ajudi a atreure més visitants a tot el Ripollès. 'Terra de Comtes i Abats', impulsat per la Generalitat, també preveu que s'habilitin centres d'interpretació sobre el mite d'Arnau a Ripoll i Gombrèn que es posaran en funcionament l'any 2011. En el cas de Gombrèn, el principal problema que existia era l'acord amb el Bisbat de Vic per la cessió de l'espai on s'haurà d'ubicar aquest altre punt turístic sobre Arnau. Segons ha explicat Soy, l'acord s'ha tancat i aquest 2010 s'iniciaran les obres. En el cas de la Capella de la Congregació de Ripoll, on s'ha d'ubicar l'altre centre de la capital comarcal, les obres començaran en un mes i mig. Abans que el 2011 s'acabi d'executar el projecte, també s'ha de recuperar el camí ral entre Campdevànol i Gombrèn, inclòs també dins el projecte.

El comte Arnau, que sempre s'ha dit que era un comte senyor del castell de Mataplana, és el mite més popular, més discutit i comentat del Ripollès, però també, és considerat com un dels més genuïns i originals de Catalunya, El mite del comte Arnau parteix d'una cèlebre cançó popular musicada.

El mite d'Arnau, una part del nou Palau de l'Abadia

Aprofitant el projecte 'Terra de comtes i Abats', Sant Joan de les Abadesses ha rehabilitat la totalitat del Palau de l'Abadia. El palau estava format per dos cossos, un edifici que s'utilitzava però requeria d'una 'modernització' i un altre que estava 'en runes'. L'actuació ha permès donar al Palau 'nous usos' per la població, segons l'alcalde, Ramon Roqué. Entre d'altres (a més del centre d'interpretació del mite d'Arnau) hi haurà l'oficina de turisme del municipi, una botiga de productes de la terra, una cafeteria o un espai per a exposicions d'art. També hi haurà diverses sales polivalents per diverses activitats culturals del municipi.

La remodelació del Palau d'Abadia ha requerit d'una inversió propera als 2 MEUR. D'aquests. 1,1 han estat per la rehabilitació de tot el palau mentre que més de 800.000 euros s'han destinat al centre d'Interpretació sobre el mite d'Arnau.
 
  • Maria Soy, gerent del projecte 'Terra de Comtes i Abats', diu que per primer cop disposen d'un espai físic on apropar al visitant el mite del comte Arnau.