Els hotels de la Costa Brava tanquen el mes d'agost amb ocupacions que freguen el 90%

Les reserves d'última hora i el turisme català i espanyol han salvat el final de la temporada d'estiu

Des de l'Associació Grup Costa Brava Centre Hotels, el seu gerent, Martí Sabrià, ha explicat que després d'un juliol amb ocupacions al voltant del 80% i amb una gran disminució del turisme català i espanyol el mes d'agost ha pogut "salvar" la temporada d'estiu d'aquest any. "Durant aquest mes hem tornat a rebre turistes de l'estat espanyol i alguns hotels de la Costa Brava han arribat fins al 95% d'ocupació", ha destacat.

Tot i aquestes bones xifres, el sector està "preocupat" per la disminució del nombre de dies i nits que els visitants passen a la demarcació i, sobretot, per la caiguda de la despesa dels turistes. "Cada cop els turistes estan menys dies i això repercuteix en el consum i en la sector de la restauració, ara ja no es troben persones que estiguin deu dies en un mateix hotel", ha assenyalat.

Una tònica que es repeteix a totes les comarques gironines. Des de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà, el president, Lluís Fernàndez, ha ressaltat que després d'un juny amb ocupacions que no van arribar al 50%, el mes de juliol va ser "pobre" fregant el 66%. "L'agost continua essent el mes estrella per al sector turístic, hem arribat a ocupacions del 80% de mitjana a la comarca", ha destacat. Tot i els bons resultats obtinguts a la recta final de l'estiu, Fernández ressalta que s'ha notat una "punxada del 30%" en la factura del sector de la restauració. "Aquest estiu ha estat una temporada dolenta en termes generals", ha afirmat.

El gran incendi de l'Empordà va causar un 6% d'anul·lacions

El sector turístic de la comarca de l'Alt Empordà no només ha patit les conseqüències de la crisi econòmica. A més de les dificultats per les quals travessa el sector, el gran incendi de l'Alt Empordà va causar un gran nombre d'anul·lacions a les zones cremades. "Els primers dies després de l'incendi, les informacions alarmistes van causar unes pèrdues significatives a molts empresaris de la zona", ha ressaltat Fernández. Segons el president de l'entitat, unes tres setmanes després del foc, el sector s'ha pogut normalitzar i, de moment, les previsions per aquest mes de setembre és que s'arribi al 65% d'ocupació.

Un 20% menys d'ocupació en el sector del turisme rural

Pel que fa al turisme rural, aquesta temporada d'estiu ha finalitzat amb xifres un 20% inferiors a les obtingudes l'any passat. Una disminució que els empresaris relacione directament amb la crisi econòmica. Durant les primeres setmanes de juliol, els empresaris van registrar ocupacions "molt baixes" especialment a la comarca de la Garrotxa i Pla de l'Estany que només van arribar a emplenar la meitat de les habitacions possibles.

Unes xifres que, durant les tres primeres setmanes del mes d'agost, van remuntar fins al 80% a la zones interiors i fins al 95% a la costa. "Un dels factors clau ha estat les reserves d'última hora i el turisme espanyol i català bàsicament", ha destacat el president de l'Associació Turisme Rural Girona, Ramon Corominas.

D'altra banda, des de l'Associació Turística d'Apartaments de la Costa Brava i Pirineus de Girona (ATA), el seu president Josep Comaposada, s'ha mostrat "molt preocupat" pels resultats obtinguts durant aquests mesos d'estiu. "En comparació amb l'any passat hem disminuït entre quatre i vuit punts les xifres d'ocupació ", ha ressaltat. I és que, l'any 2011 l'associació va registrar un 28% d'ocupació el mes de maig, un 48% el mes de juny, un 72% al juliol i un 91% durant el mes d'agost. Unes dades que, enguany han caigut fins al 27% el mes de maig, 40% durant el juny, 66% el mes de juliol i 83% durant la primera i segona setmana d'agost.

Un juliol "nefast"

"El mes de juliol era molt important per a nosaltres i una davallada tant gran és un motiu de preocupació per a tots els empresaris del sector, a més, s'han hagut de fer moltes ofertes d'última hora i s'han rebaixat els preus per obtenir més turistes", ha explicat Comaposada.
D'altra banda, des de l'associació, ressalten que a més d'aquestes males xifres s'ha de sumar la reducció de despesa dels visitants i sobretot "la disminució de despesa complementària com en oci, supermercats o ofertes d'excursió", ha assegurat. A més, han notat una caiguda del nombre de turistes provinents de França a la Costa Brava centre i nord i un augment del nombre de turistes russos i anglesos a la zona sud.

"El sector està patint molt i el context general no pinta massa bé així que segurament notarem les conseqüències de la crisi econòmica i l'augment de l'IVA que passarà factura a la propera temporada d'estiu", ha assegurat Comaposada.

Una visió que comparteixen des de totes les associacions d'hostaleria de la comarques gironines. En el cas de Girona, el gerent de l'entitat, Jesús Pastor, ha destacat que després d'un estiu amb ocupacions al voltant del 65%, els objectius de l'associació d'hostaleria d'intentar "desestacionalitzar" el turisme cada cop són més "inassolibles".

El sector calcula que l'augment de l'IVA del 8 al 10% aquest dissabte dia 1 de setembre suposarà pèrdues de 200 MEUR i la destrucció de 2.000 llocs de treball només a la Costa Brava. Una visió poc optimista que trenca amb totes les esperances i objectius que els empresaris ja havien començat a posar de cara a la propera temporada d'estiu.