El Patronat del Castell de Montsoriu aprova ampliar el pressupost per al 2021

La inversió també servirà per elaborar un nou Pla de Comunicació

El Patronat del Castell de Montsoriu reunit la setmana passada via telemàtica amb la participació de tots els ens que formen part d’aquest organisme va aprovar el pressupost per al 2021.

En aquest punt, el president de l’ens, Pere Garriga, ha explicat, que s’incrementa la partida pressupostària, entre altres, de comunicació. I és que, tal com ha recordat,  s’ha treballat conjuntament Consell Comarcal de la Selva i Patronat en l’elaboració d’un Pla de Comunicació que ha de marcar la línia què cal seguir per continuar assolint noves fites com les d’aquest any, que, si bé la situació actual és la què és, “el nombre de visites guiades s’ha incrementat considerablement i Montsoriu està assolint el prestigi que li pertoca”. En aquesta línia, Garriga ha assegurat: “El 2021 ha de ser l’any de consolidació del castell.”

En la sessió també s’ha donat compte de l’estat d’execució de les obres i/o projectes d’obres i el seu finançament (recinte sobirà, mur de la capella i recinte jussà).

Troballes en les excavacions

D’altra banda, en el marc d’aquesta reunió també s’han donat a conèixer els resultats de la campanya arqueològica 2020. Les últimes excavacions fetes al castell de Montsoriu d'Arbúcies van finalitzar amb la troballa d'un cofre amb 33 monedes que van des del 1291 fins a la primera meitat del segle XIV. Són monedes catalanes, valencianes i aragoneses i estan encunyades durant els regnats de Jaume II, Alfons III i Pere III. També es van recuperar un jetó francès, un tipus de fitxa que servia per a calcular coses, similar a una moneda i que es produïa a Europa durant l'Edat Mitjana. A més, també es va trobar una quarantena de projectils de ballesta, empunyadures de dagues, una fulla llarga, quatre puntes de llança i ganxos per tensar les ballestes.

Per altra banda, també hi ha elements quotidians com ara llums d'oli, didals, sivelles, peces d'una arqueta, daus i fitxes de joc, entre d'altres.Aquest conjunt de troballes permetrà que en un futur els visitants també puguin gaudir d'aquests nous espais que s'estan descobrint, a banda de visitar el nucli del gran castell gòtic. Juntament amb la torre, s'ha documentat un tram de muralla exterior i la presència d'un fossat de 3 metres de fondària i 4 metres d'amplada que protegia l'accés de la torre.

La sessió d’aquest dimarts també ha servit per donar compte de les visites i protocols d’adaptació de la covid-19 des de la seva reobertura al públic el 17 de juliol.

Consolidació del castell

Tal com avança el president del Patronat, les visites a Montsoriu es fan seguint totes les recomanacions i les mesures per la covid-19. En aquest sentit, Garriga ha assenyalat: “estem molt satisfets de la bona afluència de visitants durant aquests dos mesos i mig i també del comportament que tenen durant la seva visita, ja que han seguit totes les mesures del coronavirus.” Garriga ha reiterat: “la decisió que vam prendre d’esperar uns dies més després de la fi de l’estat d’alarma crec que va ser encertada perquè volíem obrir el recinte amb totes les garanties per als visitants. I així va ser.”     

L’estat d’alarma, que es va decretar el 13 de març passat, va portar el tancament d’aquest monument arquitectònic en plena campanya de comunicació per Setmana Santa. Tot i això, l’ens selvatà i el Patronat van treballar conjuntament amb el Pla de Contingència per tal de reobrir el castell seguint totes les mesures de seguretat corresponent. El resultat ha estat molt positiu, ja que, durant tot l’estiu, i sempre seguint les mesures de la covid-19, les visites guiades s’han mantingut i s’ha aconseguit que Montsoriu s’hagi convertit en un dels moments escollits durant els darrers mesos. El bon temps, l’interès per conèixer el patrimoni cultural del nostre territori, l’entorn privilegiat i la situació actual en què ens trobem són algunes de les respostes que han donat els visitants al preguntar-los perquè han escollit el castell de Montsoriu, ha explicat el president del Patronat.

En el darrer punt de l’ordre del dia s’ha donat compte de l’estat d’execució del Projecte Turístic Cultural Vescomtat de Cabrera. Aquest punt ha anat a càrrec del tècnic del projecte, Àngel Vàzquez, que ha estat l’encarregat d’explicar les accions del FEDER amb relació al castell de Montsoriu. Entre les accions que ja s’han executat hi ha la senyalització patrimonial i de ruta d’autodescoberta. En aquests moments s’està executant la museïtzació del Centre d’Interpretació del Vescomtat de Cabrera i també s’està executant la recreació digital del setge dels musulmans a Montsoriu.

A la part final de la sessió s’ha dut a terme un torn obert de paraules en la qual tècnics i representants institucionals han pogut debatre i tractar diversos aspectes a banda dels punts estrictes que estaven programats en l’ordre del dia d’avui.