La Generalitat invertirà 3,6 MEUR per connectar amb fibra òptica el Ripollès

S'estan redactant els projectes dels diferents trams i la previsió és tenir-ho enllestit l'estiu del 2021

En una roda de premsa telemàtica aquest matí, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha recordat que la Generalitat té per objectiu que la fibra òptica arribi als municipis de més de 50 habitants el 2023 com a molt tard. I en el cas del Ripollès, ha explicat que l'agost passat es va aprovar una partida específica per aquesta comarca per valor de 3,6 MEUR. "És una de les més importants que farem a nivell comarcal a tot Catalunya, no la primera però sí entre les primeres", ha remarcat.

Pel que fa a la planificació dels treballs, ha detallat que actualment s'estan redactant els projectes per fer passar la fibra per sota terra. Es divideixen en quatre trams i la previsió és que estiguin enllestits abans o després de l'estiu del 2021.

D'una banda, hi ha el tram que anirà des de Sant Joan de les Abadesses, on ja hi ha fibra, fins a Camprodon, incloent Es tracta d'un perllongament de 15,2 km per la C-38 que costarà prop d'1 MEUR. Permetrà donar cobertura a 3.000 habitants incloent altres municipis que hi ha en el tram com Sant Pau de Segúries, Camprodon o les colònies de Llaudet o Estabanell, entre d'altres.

El segon tram serà de Camprodon fins a Setcases, un tram d'11,6 km per la GI-5264 i una inversió de 755.000 euros. Permetrà connectar un miler d'habitants incloent municipis com Llanars, Vilallonga de Ter així com nuclis i càmpings de la zona.

El tercer anirà de Camprodon a Molló en un tram de 8 km per la C-38 i una inversió de 518.000 euros i la previsió d'arribar a un miler més d'habitants.Per últim, hi haurà el tram que anirà de Campdevànol a Planoles, passant per municipis com Ribes de Freser i altres nuclis de pas. En total, costarà d'1,1 MEUR i arribar a més de 2.000 habitants.

Connectar el 95% dels ripollesos

Puigneró ha assenyalat que aquesta obra demostra que el Ripollès és una "prioritat" pel Govern en matèria de connexió de fibra i que els treballs consistiran en fer-la passar per sota terra perquè és el sistema més fiable i resistent a inclemències com ara el temps. Amb aquesta obra, ha dit, es podrà arribar al 95% de la població del Ripollès i reforçar sectors econòmics estratègics com ara polígons industrials –s'arribarà a onze- i els càmpings. "Actualment els establiments sense wifi són menys competitius" i cal canviar-ho, ha assenyalat.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, ha reconegut el compromís del Govern amb el territori i ha aplaudit la iniciativa. "Ens dona ànims i esperances, estem molt satisfets per aquesta pròxima arribada de fibra", ha recalcat.