Disset personalitats de la societat catalana criden a la mobilització per a la Diada

L'espot, impulsat per l'ANC, compta amb les veus de Lluís Llach, Joel Joan i Ernest Benach

"Escolta, Sepharad: els homes no poden ser si no són lliures. Que sàpiga Sepharad que no podrem mai ser si no som lliures.", un fragment de 'La pell de brau', de Salvador Espriu. Es tracta del text que l'ANC ha triat per fer el vídeo on diverses cares conegudes fan una crida a la participació en la manifestació independentista de l'11 de setembre perquè, tal com diu el text d'Espriu "I creidi la veu de tot el poble: Amén".

La sala de plens de l'Ajuntament de Verges (Baix Empordà), s'ha convertit aquest dimarts en el plató per on han desfilat totes les personalitats que han decidit posar cara i veu al vídeo. El director de l'espot, Lluís Danés, ha explicat que la idea és la mateixa que la del vídeo que van preparar per a la manifestació del juliol del 2010 però "més contundent" perquè han triat les paraules de Salvador Espriu.

"Una de les coses més curioses d'aquest espot, és comprovar que els paraules d'Espriu agafen una actualitat estranyíssima en aquests temps que estem vivint", ha explicat Danés. A nivell estètic, el vídeo vol mostrar el pas de la foscor a la llum, resseguint el camí cap a la independència. Tot plegat, acompanyat amb música feta per bastoners.

Al vídeo hi apareixeran els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach, l'expresident d'ERC Jordi Carbonell, els periodistes Jordi Basté i Rita Marzoa, el cantautor Lluís Llach, la presidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals, els filòsofs Josep Maria Terricabras i Xavier Rubert de Ventós, els actors Montserrat Carulla, Sílvia Bel, i Txe Arana, el dramaturg Josep Maria Benet i Jornet, els directors Joel Joan i Oriol Broggi, els músics Gerard Quintana i Joan Reig, el catedràtic Ferran Requejo i la presidenta de l'ANC Carme Forcadell.

D'entrada també havia confirmat la participació l'expresident del Govern Pasqual Maragall. "Ens vam posar en contacte amb ell personalment i ens va dir que vindria", ha explicat un membre del secretariat de l'ANC, Ignasi Termes. "Aquest matí la seva oficina s'ha encarregat de desmentir-ho i pocs minuts abans de l'hora ens han confirmat que finalment no vindria", ha relatat. "No ens han donat massa explicacions", ha explicat Termes.

La intenció és estrenar l'espot l'1 de setembre i l'ANC voldria fer-ho a Arenys de Mar, la Sinera d'Espriu. "També pot servir com un primer acte per commemorar l'aniversari d'Espriu", ha opinat Danés. Tot i això, la data encara no està confirmada. La intenció és fer la màxima difusió del vídeo per sumar manifestants per a la Diada.