ICV crida al Govern i al Consell Comarcal de l'Alt Empordà a consensuar una única proposta sobre parcs eòlics

Postigo ha remarcat la importància d'estimular la implantació d'energia minieòlica

Iniciativa per Catalunya Verds ha instat aquest divendres al Govern de la Generalitat i al Consell Comarcal de l'Alt Empordà a consensuar una única proposta per la ubicació dels parcs eòlics a la comarca. El portaveu d'ICV a Girona, Lluís Postigo ha destacat el 'grau de coincidència entre les dues propostes, i segons ha dit el que convé ara és 'encetar un procés per acostar les dues posicions' i ser capaços d'aconseguir una proposta única.

Des d'ICV remarquen que 'entén part del rebuig que hi ha envers l'eòlica a l'Alt Empordà' ja que segons expliquen la comarca està suportant una càrrega d'infraestructures, com trens, carreteres, polígons industrials i noves urbanitzacions 'difícilment assumibles amb la seva vocació de paisatge rural'. Per això, el portaveu d'ICV a Girona ha explicat que 'som partidaris d'analitzar quines d'aquestes infraestructures són prescindibles, amb l'objectiu d'equilibrar el territori.

D'altra banda, Postigo ha remarcat la importància d'estimular la implantació d'energia minieòlica. Segons ha dit 'sembla que la única possibilitat sigui la macroeòlica', cosa que suposa fer grans instal·lacions i posar grans molins, 'i això és un error'. Postigo ha destacat que 'amb l'energia minieòlica' s'aconseguirà una altra de les potes que ICV defensa, la producció distribuïda, és a dir, que es produeixi energia a prop del lloc on es consumeix.

Segons ha explicat, 'experiències d'autogestió energètiques són positives', i la comarca de l'Alt Empordà és una 'zona idònia' perquè es puguin desenvolupar experiències d'autogestió energètica. Això significaria que cada municipi aportés recursos energètics en proporció a la seva mida i així acabaria produint l'energia que ell mateix consumeix. El portaveu d'ICV a Girona ha destacat que hi ha 'tecnologia eòlica de baixa intensitat' i que 'no té un impacte paisatgístic'. A més, ha remarcat que no estan gens d'acord amb el 'missatge subjacent' en les declaracions d'alguns dirigents polítics de la comarca que volen institucionalitzar la màxima de 'eòlica, quan menys millor'.

Sector ocupacional

El portaveu d'ICV a Girona, Lluís Postigo també ha destacat que en un context de crisi econòmic com l'actual, obrir camí a l'energia eòlica pot suposar un filó d'ocupació de qualitat. És a dir, que des d'un punt de vista ambiental, social i econòmic es veu clarament la necessitat de tirar endavant la implantació d'energia eòlica a l'Alt Empordà.

Malestar a l'Empordà


El nou mapa eòlic proposat per la Generalitat de Catalunya ha causat malestar a l'Alt Empordà, la comarca que tindrà més capacitat de producció amb un total de 200 MW. A l'hora de traçar ratlles sobre el plànol, el territori s'esperava que Energia prengués en consideració l'estudi encarregat pel Consell Comarcal i l'Ajuntament de Figueres, que apostava per concentrar els futurs parcs al llarg de corredor viari de l'AP-7, entre Figueres i la Jonquera. Dels dotze municipis on l'Empordà demanava situar-hi aerogeneradors al llarg de l'AP-7, només n'apareixen tres.

A més, des del Consell Comarcal destaquen que l'àrea prioritària establerta pel Govern incorpora quatre pobles que es troben dins el massís de l'Albera, un espai inclòs dins la xarxa Natura 2000.