Porqueres i Fontcoberta milloraran els accessos a la platja d'Espolla per evitar-ne la degradació

Els treballs duraran un mes i costaran 28.000 euros

Els ajuntaments de Porqueres i Fontcoberta (Pla de l'Estany) han tirat endavant un pla de millora dels accessos de la platja d'Espolla, per evitar que es continuï degradant. Les obres duraran un mes i se centraran en arreglar l'aparcament i un camí que porta a la platja, que quan plou es torna intransitable.

A més, també s'instal·laran tanques i elements de control per tal de vigilar l'accés tant rodat com a peu en aquest espai. El problema és que la falta de delimitacions feia obrir corriols per a diferents llocs que degradaven la zona, considerada espai natural protegit. En aquest sentit, també està previst senyalitzar una ruta per a vianants al voltant de la platja i posar cartells informatius. L'actuació costa prop de 28.000 euros que pagaran a mitges entre els dos ajuntaments.

En concret, 17.465 euros els posarà Fontcoberta, mentre que Porqueres n'hi aportarà 10.436. Assenyalar que la Diputació de Girona ha finançat els dos ajuntaments per tal de poder dur a terme aquesta obra. L'objectiu del projecte és canalitzar el nombre de visitants que, justament en aquesta època de l'any, freqüenten molt l'espai. A més, es tracta d'un paratge on s'hi concentren una gran quantitat i diversitat d'amfibis.

La platja d'Espolla és un estanyol de la conca lacustre de l'estany de Banyoles, d'origen càrstic i d'aigües temporànies. Una de les seves particularitats és que s'omple quan els aqüífers subterranis que alimenten l'estany van plens i l'aigua emergeix a aquesta zona a través de surgències, coneguts com a 'bullidors'.

Quan els aqüífers disminueixen de cabal, l'aigua de la platja d'Espolla va desapareixent fins a que es queda seca. La singularitat d'aquest espai ha condicionat la fauna i la flora que l'habita. Algunes s'han adaptat a períodes d'inundació i a llargues temporades sense aigua, com és el cas de les tortuguetes (Triops cancriformis).