Girona congela impostos i taxes per al 2021 i deixarà d'ingressar 6 MEUR per la pandèmia

El govern encara ja el pressupost i demana no convertir-lo en "batalla partidista"

Girona no tocarà ni impostos ni taxes municipals per a l'any vinent. L'alcaldessa ha explicat que, "tot i que la perspectiva econòmica no és gens bona", la situació financera de l'Ajuntament permet congelar les ordenances i mantenir els serveis que es presten a la ciutadania. "Ara és el moment de donar suport real a l'economia de les famílies", ha subratllat Marta Madrenas.

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha defensat que el de Girona és un ajuntament "sanejat" –l'endeutament ara se situa al 36%- i ha defensat que el consistori té recursos per pal·liar els efectes directes que ha tingut la covid-19 damunt les arques municipals. És a dir, la disminució d'ingressos per una banda, i l'increment de despeses per l'altra.

Planas ha explicat que la pandèmia, de moment, ja ha provocat que el consistori hagi deixat d'ingressar 6 MEUR. D'aquests, una tercera part tenen a veure amb l'atonia del sector immobiliari (perquè corresponen a plusvàlues o ICIO). I la resta se subdivideixen en caigudes d'ingressos a les zones blaves (600.000 euros), a les escoles bressol (300.000 euros) o amb la taxa d'escombraries (750.000 euros).

En paral·lel, el coronavirus també ha fet incrementar en 1 MEUR les partides municipals que s'han destinat a ajudes socials o a despeses sanitàries. Maria Àngels Planas ha subratllat que "la gestió rigorosa", juntament amb "el seguiment estricte de la despesa i la contenció en alguns àmbits" ha permès fer quadrar números.

Però de cara als comptes del 2021, tant Madrenas com Planas no s'han estat de reclamar a Generalitat i Estat –a aquest darrer, sobretot- que donin suport als ajuntaments. En aquest sentit, confien que demà el Congrés aprovi la suspensió de la regla de la despesa (per poder destinar el superàvit a pal·liar la crisi) i han reclamat que es flexibilitzi la llei d'estabilitat pressupostària.

Informar-se a l'ajuntament

En referència a les ordenances, Planas ha volgut deixar clar "que la bona gestió de l'ajuntament és el que avui ens permet estalviar apujar impostos". I tant ella com l'alcaldessa, en una clara referència a Guanyem Girona, han subratllat que hi ha modificacions –com ara apujar l'IBI a aquells qui tenen més- que no es poden impulsar perquè són il·legals.

Marta Madrenas sí que ha insistit en què "és important" que la ciutadania consulti totes les subvencions i bonificacions que inclouen les ordenances. "Que ho mirin a la web o ens truquin, perquè els assessorarem i els ajudarem", ha subratllat l'alcaldessa, en referència a què hi ha molts supòsits que ja preveuen reduccions dels rebuts.

A més, l'alcaldessa també ha volgut posar de relleu que hi ha mesures que s'apliquen d'ofici. Per exemple, l'exempció de la taxa de terrasses i de recollida d'escombraries per als bars i restaurants afectats per la pandèmia.

"Durant la primera onada, aquests imports ja es van descomptar als 610 bars i restaurants que hi ha a la ciutat; i ara, que tornen a estar afectats per les restriccions, es tornarà a fer", ha explicat Marta Madrenas. En paral·lel, l'alcaldessa també ha explicat que les ordenances també preveuen altres bonificacions de taxes i impostos (per exemple, per als habitatges que es posin a la borsa de lloguer social o per a aquells qui engeguin un nou negoci).

Encarats al pressupost

Les ordenances per al 2021 no hauran de passar per ple, perquè com que no es toquen, no caldrà votar-les. Ara, després d'anunciar que es congelen, l'equip de govern (JxCat i ERC) ja s'enfoca en el pressupost municipal per a l'any vinent.

Madrenas i Planas admeten que els comptes dependran de veure què els permet (o no) fer l'Estat. Però que la seva voluntat és la d'endeutar-se per ajudar la ciutadania i les empreses, i que el pressupost també actuï de motor per a la reactivació econòmica.

L'alcaldessa de Girona ha demanat als diferents grups municipals anar a la una i permetre que els pressupostos s'aprovin amb acord i consens. "Ens és imprescindible aprovar-los, perquè no s'entendria que en una situació com l'actual es convertissin en una batalla partidista", ha dit Marta Madrenas. I per això, ha demanat "generositat" a l'oposició per permetre tancar uns pressupostos que permetin afrontar la lluita contra l'atur i impulsar l'economia de la ciutat.