Guanyem Girona veu ''imprescindibles'' unes noves ordenances fiscals per afrontar la situació actual

La formació proposa reduir taxes a comerços, restauració i d'obertura de negocis

Guanyem Girona veu "imprescindibles" unes noves ordenances fiscals per fer front a la crisi social i econòmica derivada del coronavirus. La formació no veu bé la possibilitat que el govern municipal prorrogui les de l'any anterior, tenint en compte que el Pla Econòmic i Financer per al 2021 aprovat al ple de la setmana passada preveu una caiguda de 3 MEUR d'ingressos.

La regidora de Guanyem, Cristina Andreu, diu que, precisament, aquesta situació ha de ser "el principal motiu" per reformular les ordenances i demana a l'equip de govern que "es faci càrrec de la situació i busqui solucions allà on tingui competències".

"És impensable renunciar a una de les eines més important que té Girona per aconseguir millorar una situació extremadament complicada per als veïns i veïnes", insisteix.

La formació farà arribar al govern municipal una bateries de propostes per modificar les ordenances amb l'objectiu "d'apujar a qui més té i d'abaixar a qui més està patint la crisi".

Entre elles, proposen reduir les taxes a comerços i restauració. "És injust que un petit restaurant o una botigueta pagui el mateix que una gran cadena de menjar escombraries o una multinacional de roba, amb la diferència de residus generats que representa", remarca Andreu. En aquest sentit, la formació defensa la necessitat d'establir un sistema de trams a la taxa de residus per aconseguir que qui generi més, pagui més.

En una roda de premsa, la formació ha assegurat que "la lluita per un habitatge digne continua sent un dels principals reptes de Girona". Per això, Andreu ha posat sobre la taula la necessitat de desplegar les mesures necessàries que permetin "assolir lloguers decent" i ha apuntat a una modificació de les ordenances per introduir una bonificació de l'IBI a aquells propietaris que posin a llogar l'habitatge un 10% per sota del preu de l'índex de mercat. Això, segons Andreu, incentivaria "uns preus més assequibles i una estabilització de la bombolla del lloguer".

Guanyem també ha alertat del perill que els carrers de la ciutat es quedin "deserts sense botigues". Per això, proposen que durant els propers dos anys la taxa d'obertura d'un negoci tingui una bonificació del 90%. A més, proposa la flexibilització de la taxa de terrasses i bars per adaptar-la a la pandèmia perquè en quedin exempts si es veuen obligats a tancar.

D'altra banda, reclamen fer "marxa enrere" en algunes exempcions fiscals i "acabar amb els tractes de favor" per evitar que algunes empreses no paguin la taxa d'ocupació de via pública, en referència al Festival Internacional del Circ, que "ocupa la Devesa sense pagar perquè les activitats s'inclouen dins de la Fira de Girona, tot i que realment no en forma part".

Finalment, Guanyem proposa que les persones que cobrin la renda garantida o l'Ingrés Mínim Vital tinguin una bonificació automàtica de l'IBI.