Al llarg de les properes setmanes els instituts i les residències de gent gran de Catalunya comptaran amb un nou element per intentar detectar casos de covid-19. Un sistema d'automostra permetrà que en aquests centres cada estudiant, docent, usuari o treballador pugui fer-se de manera autònoma el test, amb la supervisió d'un sol professional sanitari. D'aquesta manera, el Departament de Salut espera incrementar de manera significativa el nombre de proves i tallar les cadenes de contagis més aviat.
El procediment és senzill i poc invasiu. Cada persona es fregarà durant cinc segons els dos narius i després la mostra s'incorporarà al sistema d'anàlisi habitual com la resta que es fan. "Actualment fem 30.000 PCR diàries, a això hi hem de sumar la tècnica 'pooling' que ens pot incrementar en 24.000 més i ara apostem per l'automostra", assenyala Vergés.
La consellera ha explicat que preveuen que aquestes automostres es vagin prenent cada quinze o vint dies per tal de poder "tenir controlats" els espais on es pot propagar. "Fent testos podem guanyar molt, però també cal tenir en compte la resta de mesures. S'han de complir", ha remarcat.
"Només allò imprescindible"
La titular de Salut ha tornat a reclamar als ciutadans que només facin "allò imprescindible" i que intentin evitar al màxim la interacció social. "Podem anar a l'escola, a l'institut, a treballar, però intentem evitar al màxim els contactes", assenyala Vergés.
En aquest sentit, la consellera ha remarcat que és "la millor manera" d'ajudar al sistema sanitari per tal que els professionals "no tinguin tanta pressió", com va passa durant la primera onada. "No podem permetre'ns deixar de fer aquelles atencions no-covid", ha conclòs
Tot plegat, en una visita que Vergés ha fet acompanyada del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, aquest diumenge a l'hospital de Palamós (Baix Empordà).