Girona incorpora les noves restriccions a les ja vigents i injecta 450.000 euros per a l'hostaleria i el comerç

Madrenas demana fer els tràmits telemàtics

Girona incorpora les noves restriccions del Procicat a les que des de setembre ja hi ha vigents a la ciutat. Així, entre d'altres, parcs i jardins tancaran a les vuit, els 111 jocs infantils es mantenen precintats i no es permeten activitats culturals al carrer.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, també ha anunciat que per revertir l'impacte de les noves restriccions, el consistori injectarà 450.000 euros en ajudes a l'hostaleria i el comerç. Madrenas demana a la ciutadania que faci els tràmits telemàtics i recorda que bars i restaurants poden obrir, però només fent menjar per emportar o a domicili.

De fet, la incertesa ha fet que molts ciutadans truquessin a la policia. Fins al migdia, però, només se n'han detectat cinc amb clients a l'interior.

Les noves restriccions que han entrat en vigor aquesta matinada, a la pràctica, s'afegeixen a aquelles que ja hi ha vigents a Girona ciutat. Però l'alcaldessa, conscient que la ciutadania pot confondre's, ha volgut clarificar-les. "Hi ha mesures que són homogènies a tot el país, però d'altres que depenen de les ciutats i els municipis", ha explicat Madrenas.

A Girona, les 111 àrees de jocs infantils que hi ha a la ciutat es mantenen precintades. "Aquí és on es donen interaccions socials, i és impossible tenir un policia a cadascuna per controlar-les", ha dit Madrenas.

Allò que sí que es fa, en aplicació del què ha dit el Procicat, és tancar jardins i parcs a partir de les vuit del vespre. La mesura afecta el parc Migdia, els jardins de John Lennon, els Alemanys, la Muralla, els jardins de la Francesa i els de la Devesa. Tant a la resta del parc de la Devesa –la zona de plàtans- com a les Hortes de Santa Eugènia, però, s'hi pot accedir.

El transport públic continuarà funcionant com fins ara, de la mateixa manera que es mantenen oberts els menjadors socials (a la gent gran, se li porta l'àpat a domicili). Les restriccions d'aforament a comerços tampoc suposen cap canvi per als mercats del Lleó, la Devesa i Can Gibert (aquí, l'aforament ja es limita al 30%).

Sí que a partir d'ara, però, no es permetran activitats culturals a l'aire lliure (com les presentacions de llibres) i, en aplicació del què diu el Procicat, tan sols en espais tancats i estables (com l'Auditori). Es mantenen els cursos i activitats als centres cívics, però això sí, reduint-ne l'aforament al 50%. A més, l'alcaldessa també demana a les associacions i entitats privades que "redueixin al màxim" les activitats previstes; i que en aquelles que es facin, s'assegurin que es compleixen els protocols.

Pel que fa a les competicions esportives, se suspenen tots els partits amistosos i amateurs. Els partits de segona A del Girona es disputaran sense públic a l'estadi de Montilivi, però es permet públic reduït a d'altres competicions professionals (com les de l'Unigirona, l'hoquei o el juvenil de futbol).

450.000 euros en ajudes

L'alcaldessa ha dit que l'Ajuntament entén les queixes dels sectors més afectats per les noves restriccions. Sobretot, l'hostaleria. Però també ha demanat confiar en el criteri dels experts, per evitar que la situació sigui "molt més catastròfica" i poder assegurar la campanya de Nadal.

Això si, Madrenas ja ha reclamat al Govern que engegui de manera immediata ajudes per als sectors més tocats per la crisi de la covid-19. I ja ha avançat que, després de l'emergència sanitària, la "prioritat" de l'Ajuntament serà la lluita contra l'atur. Per això, davant l'entrada de les noves restriccions, Madrenas ha anunciat que el consistori injecta 450.000 euros en ajudes per a l'hostaleria i el comerç gironí.

Una primera línia es farà a través del programa Girona Actua. Aquí, es destinaran 150.000 euros per ajudar les empreses a contractar treballadors. Les ajudes cobriran el sou mínim interprofessional (950) i permetran afrontar nòmines. "En una sola acció, doncs, ajudem tant les empreses com els treballadors", ha destacat l'alcaldessa.

Una segona línia també vindrà a través del Girona Actua. S'obrirà una convocatòria específica d'ajudes directes, dotada amb 200.000 euros, per evitar que les empreses hagin d'acomiadar treballadors arran de la davallada de negoci per la covid-19. S'hi podran acollir autònoms, petites empreses de menys de deu treballadors i entitats socials que hagin vist reduïts els seus ingressos o que s'hagin vist forçats a aturar l'activitat (també, durant la primera onada del virus). Aquestes ajudes ja es podran sol·licitar a finals de mes o, a tot estirar, principis de desembre.

Per últim, l'Ajuntament destinarà 100.000 euros més a subvencionar les entitats i associacions dels dos sectors (45.000 per a hostaleria i 55.000 per al comerç) per ajudar-los a impulsar iniciatives que reverteixin l'impacte de la crisi de la covid-19.

Més control policial

Madrenas també ha explicat que la Policia Municipal intensificarà els controls per evitar que la gent surti al carrer sense mascareta. "Serem més durs i més estrictes", ha subratllat l'alcaldessa. Fins avui, ja s'han posat 272 denúncies a la ciutat per aquest motiu.

En paral·lel, els agents també controlaran bars i restaurants. Sobretot, aquells on avui s'ha detectat que hi havia clients a l'interior, a qui ja s'ha advertit (però encara no sancionat). Fins al migdia, n'han trobat cinc que incomplien les restriccions dictades pel Procicat.

"Entenem que la situació ha deixat poc marge i per això hem estat un punt flexibles; però després ja no ho serem", ha dit l'alcaldessa, avançant que després sí que se'ls multarà. Madrenas, però, també ha volgut deixar clar que els bars i restaurants poden obrir sempre i quan facin només menjar per emportar o servei a domicili.

De fet, ha explicat que aquest matí molts gironins han trucat a la Policia Municipal alertant-los que hi havia establiments oberts quan, en realitat, allò que feien era complir la mesura. "És una situació que s'ha donat de manera bastant generalitzada, per això vull insistir en què no està prohibit obrir, però sí consumir a l'interior", ha dit l'alcaldessa.

Prioritzar els tràmits telemàtics

Per últim, i amb l'objectiu d'evitar la mobilitat i les interaccions socials, l'alcaldessa ha fet una crida a la ciutadania perquè faci els tràmits amb l'Ajuntament de manera telemàtica. "Més del 90% es poden fer d'aquesta manera, i tothom qui tingui dubtes ens pot trucar i se li donarà assessorament per telèfon", ha explicat l'alcaldessa.

Marta Madrenas ha dit que en els propers dies s'anirà informant la ciutadania perquè tot allò que es pugui fer per via telemàtica, es faci. I ja ha avançat que, a tots aquells qui vagin al consistori sense cita prèvia, no se'ls atendrà (excepte si són casos urgents). "Venen moments molt durs i si volem encarar l'hivern amb unes mínimes garanties, ens cal actuar amb responsabilitat", ha conclòs.