El festival de Peralada estrena una peça inèdita de Xavier Montsalvatge

L'Ensemble de l'Orquestra de Cadaqués interpreta el 'Concerto libero', una obra inacabada per a violoncel i piano

L'església del Carme de Peralada s'ha convertit, aquesta nit, en la caixa de ressonància del 'Concerto libero'. L'Ensemble Orquestra de Cadaqués ha enlairat, per primer cop, les notes d'aquesta obra inacabada per a violoncel i piano, que el compositor gironí va començar a escriure per al violoncel·lista -i també compositor- Gaspar Cassadó.

Fins avui, però, el 'Concerto libero' havia quedat al bagul dels records. Després de rebre l'encàrrec de Cassadó, Montsalvatge va acollir el projecte amb entusiasme i, en un breu espai de temps, ja tenia enllestits bona part del primer moviment i els esbossos del segon. Del tercer, que havia de completar l'obra, tot just unes idees.

Segons sembla, Montsalvatge i Cassadó es deurien trobar poc després del Sant Joan de 1953 (data que consta al manuscrit de l'obra). El compositor gironí al piano, i Cassadó amb el violoncel, van interpretar plegats part de la peça.

Però quan Cassadó va començar a suggerir canvis i modificacions, la col·laboració es va trencar. I és que Xavier Montsalvatge va considerar aquest intervencionisme excessiu. Aquest problema, va fer que el 'Concerto libero' hagi reposat en el fons d'un calaix durant més de 50 anys. Fins aquesta nit, en què el Festival Castell de Peralada l'ha fet ressorgir davant un auditori format per unes 150 persones, que s'han aplegat a l'església del Carme.

L'estrena mundial d'aquesta peça de Montsalvatge ha estat la cirereta d'un concert-homenatge amb el qual el 26è Festival Castell de Peralada s'ha adherit al centenari. El programa, a més del 'Concerto libero', també ha inclòs tres peces més: 'Petita suite burlesca' (estrenada al març a Girona, i amb el qual es van obrir els actes de l'Any Montsalvatge), 'Serenata a Lídia de Cadaqués' i 'Tres reflexos sobre una postal d'hivern'.

Homenatge al geni del compositor

D'aquesta manera, Peralada ha homenatjat el geni creatiu del compositor gironí. I és que Montsalvatge és autor de magnífiques peces, que la soprano Victòria dels Àngels, la pianista Alícia de Larrocha, el músic Nicanor Zabaleta o el guitarrista Narciso Yepes van interpretar i popularitzar arreu del món.

A més, amb aquest concert, Peralada també recorda la vinculació que Xavier Montsalvatge (1912-2002) va tenir amb el festival. A l'edició del 1994, l'escenari dels jardins del castell va acollir l'estrena de l'òpera 'Babel 46', escrita pel compositor gironí el 1967.

Xavier Montsalvatge és una de les figures més representatives de l'anomenada 'generació perduda', entre la dels compositors de la República i l'actual. La seva obra ha aconseguit una gran projecció internacional i s'ha convertit en una autèntica referència, no només a Catalunya sinó també en el pla universal.