Tensió al ple per l'acomiadament d'onze treballadors a l'Ajuntament d'Arbúcies

L'alcalde diu que és responsabilitat compartida no haver aconseguit cap acord per evitar els acomiadaments

El ple extraordinari que s'ha celebrat aquest dilluns a la tarda a Arbúcies per tractar l'ERO que afecta la plantilla de l'Ajuntament ha viscut moments tensos per les acusacions creuades entre l'equip de govern (Entesa-PSC) i l'oposició (CiU, ERC i CUPA). De fet, van demanar que es convoqués el ple els partits de l'oposició davant la "manca de transparència" i la "nul·la informació" que han rebut sobre els acomiadaments al consistori, segons denuncia CiU.

L'alcalde d'Arbúcies, d'Entesa, ha defensat la gestió de l'equip de govern i ha manifestat que "si algú es pensa que és fàcil abaixar el pressupost de 8,5 MEUR a uns 6,7, s'equivoca molt". Ha assegurat que tot i la reducció del pressupost volien mantenir la "gran estructura de serveis del poble". La millor solució passava, segons l'alcalde, pel fet que tots, inclòs ell, acceptessin la rebaixa del salari, una proposta que no va tirar endavant per la falta d'acord de totes les parts, ha volgut recordar.

Garriga, penedit de no haver informat els treballadors afectats

Durant la seva intervenció, però, Garriga ha admès que van cometre un "error". S'ha penedit d'haver seguit els consells dels serveis jurídics que els van assessorar durant l'ERO, que eren de no informar cap treballador del procés, sinó només el comitè d'empresa. "Amb la perspectiva del temps em sap greu", ha manifestat l'alcalde d'Arbúcies. Així mateix, ha fet pública la voluntat de recuperar els empleats afectats per l'ERO "en la mesura del que sigui possible".

Per la seva banda, Bohils ha lamentat durant el ple que hi hagi hagut una "sensació de menyspreu" per part dels treballadors, i ha criticat que l'equip de govern no hagi tingut "valentia" per comunicar els acomiadaments als empleats. Ha retret a l'alcalde que no rescindís el contracte amb els serveis jurídics contractats si no estava d'acord amb l'assessorament que li estaven oferint. Pel cap de llista de CiU, es tracta d'un procés "desgraciat que ha començat i acabat amb mal peu", i on les formes "no han estat les adequades".

"Si no ets dels nostres no tens lloc a l'Ajuntament"

Des del govern municipal, Jaume Salmeron (Entesa) ha negat les acusacions que no tenien la intenció d'arribar a cap consens amb els afectats. "Si hem estat quatre mesos negociant és perquè hi havia la voluntat d'arribar a un acord", ha argumentat. D'altra banda, i en resposta a les crítiques del cap de llista d'ERC, Joaquim Santos, que tenen la sensació que "si no ets dels nostres no tens lloc a l'Ajuntament", en referència a la gestió del govern municipal, Salmeron ha argumentat que és "lògic" que part de la plantilla estigui vinculada a la CUPA o a ERC, si aquests partits van governar abans. A més, Salmeron ha aprofitat l'observació d'ERC per qüestionar-se "com és possible que algú sent regidor contracti un familiar".

Santos també ha criticat "el ball de xifres" en els acomiadaments, ja que inicialment havien de ser vint; després, dotze i, finalment, onze. Així mateix, les acusacions creuades s'han centrat en la "interferència política" que, segons Salmeron, hi ha hagut en el procés "des del primer dia". El president del comitè d'empresa, Quim Ribera, que ha assistit al ple com a públic, ha volgut rebatre aquesta afirmació assegurant que no han estat polititzats "en cap moment".

D'altra banda, Salmeron ha acusat l'oposició de ser també responsable de la situació delicada en què es troben les arques municipals, pel temps que va passar al capdavant del consistori. En aquest sentit l'equip de govern ha volgut recordar que han hagut de fer un préstec de 2,7 MEUR bàsicament per pagar factures de proveïdors pendents des del 2005 fins al 2011.

Negociacions sense acord

En haver acabat sense acord, la negociació de l'ERO està ara al Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat. A alguns treballadors, però, ja se'ls ha comunicat la data d'acomiadament, segons informació del comitè d'empresa. La mesura ha de servir per reduir en uns 167.000 euros el capítol de personal del pressupost municipal, uns comptes que, tal com ha recordat l'alcalde, s'han vist reduïts en el seu global en un 25%.

Sobre l'externalització de serveis, Salmeron ha explicat que estant acabant de tancar subrogacions de serveis, i el personal municipal "passarà a treballar sota un altre nom". "El dia que recuperem el servei, però, recuperem els treballadors", ha afegit.