L'Alt Empordà vol limitar els nous parcs eòlics al gran corredor d'infraestructures

El Consell Comarcal presenta al·legacions a la nova versió de les ZDP que el Govern ha tret a exposició pública

La nova proposta de mapa eòlic que el Govern ha tret a exposició pública no ha satisfet gens els alcaldes de l'Alt Empordà. La tramitació de les ZDP arreu de Catalunya va quedar a l'aire després que el TSJC en suspengués cautelarment l'aplicació, en espera que s'hi incorporés un informe ambiental. Ara, un cop superat aquest tràmit, la Generalitat ha tornat a engegar els passos perquè el mapa eòlic sigui una realitat.

A l'Alt Empordà, la proposta del Govern abasta vuit municipis. En concret, Darnius, la Jonquera, Capmany, Masarac, Agullana, Espolla, Cantallops i Sant Climent Sescebes. En aquesta àrea, s'hi permet la instal·lació d'aerogeneradors que sumin fins a un total de 180 megawatts (MW) de potència.

El dibuix d'aquestes zones sobre plànol, però, no ha agradat gens al Consell Comarcal de l'Alt Empordà. I és que el febrer del 2010, la comarca ja va aprovar una proposta de ZDP, que s'allunya de la que el Govern ha posat sobre la taula.

A partir d'un estudi elaborat per l'Institut Cerdà, que dibuixava set possibles alternatives, els alcaldes van escollir situar els molins al llarg del corredor d'infraestructures. L'opció escollida per la comarca abasta dotze termes municipals, entre Figueres i la Jonquera, i reclama que els parcs eòlics s'aixequin al voltant de la traça de l'autopista AP-7, la MAT i el TAV.

Ampli recolzament dels alcaldes

A l'escrit d'al·legacions que el Consell Comarcal ha fet arribar al Govern, el seu president en funcions, Joaquim Felip, recorda que la proposta va rebre un ampli recolzament dels alcaldes quan es va votar. En concret, 46 la van avalar, onze es van abstenir i només un hi va votar en contra.

L'escrit també indica que la proposta dels alcaldes permet implantar diversos parcs, que sumarien fins a 265 MW de potència, i que es calcula que podrien arribar a generar prop del 10% del consum energètic de la comarca. A més, a l'al·legació, el Consell Comarcal també recorda que, si calgués, aquesta àrea es podria ampliar per poder construir nous molins, que permetessin generar entre 175 i 260 MW més de potència.

Ara, un cop ha tornat a sortir a exposició pública el mapa de ZDP, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà lamenta que el Govern hagi fet la vista grossa a la seva proposta. "La ZDP de l'Alt Empordà difereix molt poc de l'aprovada anteriorment, i conté una potència total de 180 MW", recull l'escrit d'al·legacions.

Per aquests motius, el Consell Comarcal reclama a la Generalitat que faci marxa enrere, i que la ZDP de l'Alt Empordà sigui la que van aprovar els alcaldes en el seu dia. "Aquesta proposta resulta més raonable des del punt de vista tècnic, pel què fa a l'ocupació del territori, per les menors afectacions ambientals i de paisatge i també, des del punt de vista econòmic i social", recull l'escrit.

Tretze en tramitació i els miniparcs

L'escrit d'al·legacions també recull que, actualment, a l'Alt Empordà hi ha fins a tretze parcs eòlics en diversos estadis de tramitació. Aquests parcs són els de Capmany (44 MW), la Serra Comunera (5 MW), Cantallops-Sant Climent Sescebes (36 MW), Sant Climent Sescebes (46 MW), Espolla (50 MW), Serra de Tramons (50 MW), Biure i Pont de Molins (30 MW), Serra de l'Hoste (5 MW), Passamillàs (27,5 MW), l'Auleda (24 MW), la Jonquera (49,3 MW), els Banys de la Mercè (4,6 MW) i la Serra de Ventalló i Viladamat (20 MW).

A més, el president en funcions també recorda que a l'Alt Empordà també s'hi preveuen portar a terme miniparcs eòlics, "constituïts per un màxim de cinc aerogeneradors o bé una potència màxima de 10 MW, i ubicats fora de les zones de desenvolupament prioritari".

L'escrit d'al·legacions del Consell Comarcal de l'Alt Empordà s'ha fet arribar a la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat.