Gombrèn farà una enquesta popular per decidir si volen reobrir l'escola el curs vinent

El 3 d'octubre hi haurà una assemblea per debatre els pros i contres

L'Ajuntament de Gombrèn (Ripollès) organitzarà una enquesta popular per decidir si volen reobrir l'escola el curs vinent. Arran de la covid-19 i les necessitats de nous espais als centres educatius, aquest poble del Ripollès s'ha plantejar recuperar una escola que va tancar ara fa vint anys.

El seu alcalde, Cèsar Ollé, va anunciar que ho estaven estudiant i que volien debatre-ho amb tots els veïns. El batlle ha avançat que faran una assemblea el pròxim 3 d'octubre a les 17h en un espai obert per parlar dels pros i contres. Divendres passat hi va haver una reunió amb el Departament d'Educació, que els va exposar les condicions que s'haurien de donar per poder reobrir el centre. La conselleria té previst decidir-ho el desembre.

Aquesta serà la segona enquesta popular que l'equip de govern de Gombrèn organitzarà aquest mandat. La primera va ser el març per decidir si mantenien el so de les campanes de l'església arran de les peticions que van sorgir per silenciar-les. "I aquesta serà més important", subratlla l'alcalde entenent que obrir una escola és un projecte de futur per a un poble. L'objectiu final és tenir "els números clars" i veure si realment hi ha majoria per fer-ho.

La setmana passada es van reunir amb el conseller d'Educació, Josep Bargalló, juntament amb altres representants municipals que també han demanat reobrir escoles a comarques gironines. Segons he explicat Ollé, la mateixa conselleria sosté que entre els arguments a favor hi ha l'"equilibri territorial" però molt especialment els "beneficis pedagògics" d'una escola rural. Ara bé, també els han dit que s'han de donar un seguit de condicions per poder portar a la pràctica la reobertura.

Es un calendari "apretat", diu Ollé, perquè abans de desembre la conselleria ho vol tenir decidit. "Ens han dit que enviaran els seus tècnics per veure les instal·lacions i les reformes que es poden assumir". El que es descarta és construir una escola on no n'hi ha, precisa l'alcalde. També s'han fixat que hi hagi entre 12 i 15 alumnes com a mínim i que la reobertura no comporti el tancament d'una altra escola.

En el seu cas, creu que la reobertura contribuiria a "esponjar" escoles com la de Campdevànol on van una part important de nens de Gombrèn. La decisió final, però, es vol prendre en una enquesta popular que s'haurà de fer abans de desembre. La data i les preguntes es decidiran en una assemblea pública a l'aire lliure prevista el 3 d'octubre a les 17 h.