La barca 'Tirona' ja navega per l'estany de Banyoles

La ciutat recupera amb el catamarà una de les icones turístiques del municipi

D'ençà del juny del 2010, quan es va jubilar el patró de l''Anna', Banyoles s'havia quedat sense barca de passeig a l'estany. Ara, però, un cop restaurat el catamarà i rebatejat com a 'Tirona', la ciutat ha recuperat aquesta icona turística característica del municipi. Avui a la tarda la barca ja navega per l'estany, després que al matí s'hagi fet el passeig inaugural amb l'alcalde de Banyoles i el director general d'Administració Local de la Generalitat, Joan Cañada, entre altres autoritats.

Noguer ha recordat que hi ha barca a l'estany des de fa més de 350 anys, i ha subratllat que ara un dels objectius serà relligar la visita dels turistes a l'estany amb el centre de la ciutat.

El catamarà, que té una capacitat per a vuitanta passatgers, surt a cada hora en punt de les deu del matí a les vuit del vespre de l'oficina de turisme de l'estany de Banyoles. El preu normal és de 7 euros amb descomptes especials per a gent gran, nens menors de 5 anys i banyolins, entre d'altres.

Cost zero per a la ciutat

Segons els primers càlculs fets per l'alcalde, es calcula que tornar a posar la barca dins l'estany ha costat uns 300.000 euros. D'aquests, 150.000 corresponen al preu de compra del catamarà i, la meitat restant, a les reparacions i a l'adequació de la pesquera on hi ha l'oficina de turisme, que serà el lloc des d'on els passatgers agafaran la 'Tirona'. La barca, però, tindrà cost zero per als banyolins. I és que, dels 7 euros que costarà cada tiquet, 70 cèntims aniran a parar a les arques municipals per amortitzar la compra del catamarà.

El consistori n'ha adjudicat la concessió a l'empresa Naviliera les Goges SPC, que ha aportat 12.000 euros inicials en concepte de cànon -la concessió s'ha fet per un termini de quatre anys, prorrogable dos més. D'altra banda, a més de la concessió de la 'Tirona', l'empresa guanyadora del concurs també ampliarà el servei amb vint barques de rems de passeig.

D'ençà que el consistori la va adquirir, la barca es va restaurar i repintar a unes drassanes de Roses (Alt Empordà). El trasllat cap a l'estany va començar divendres passat a la matinada i va acabar al migdia del mateix dia.

Desaparició de fins a dos ancoratges

Després que dijous passat l'Ajuntament col·loqués al costat de l'oficina de turisme els blocs d'ancoratge que serveixen d'amarrador de la barca, i que constaven de sis grans peces de formigó de sis tones cadascuna, el consistori n'ha trobat a faltar fins a un parell. Segons ha explicat l'alcalde de Banyoles, però, no caldrà instal·lar nous blocs ja que ja preveien que això podia passar i se'n van col·locar de sobra.

El motiu d'aquesta incidència és el fons fangós de l'estany, que no és la primera vegada que fa desaparèixer alguna infraestructura. També va succeir el mateix, per exemple, quan es van enfonsar una biga i una passarel·la que havia instal·lat el Consorci de l'Estany.

Un submarinista està treballant aquests dies per acabar de col·locar correctament elements com les cadenes i les boies. L'alcalde ha explicat que s'ha contractat no per fer "res especial", en relació amb la desaparició dels ancoratges, sinó per abordar tasques que ja havien previst amb el trasllat de la 'Tirona'.