Banyoles recupera la barca de l'Estany, una de les icones turístiques del municipi

La 'Tirona' farà el primer viatge dimarts vinent

D'ençà del juny del 2010, quan es va jubilar el patró de 'l'Anna', Banyoles s'havia quedat sense barca de passeig a l'estany. Avui, però, la ciutat ha recuperat aquesta icona turística característica del municipi. El catamarà és el mateix, però ara se li ha donat el nom de 'Tirona', i és propietat de l'Ajuntament.

D'ençà que el consistori la va adquirir, la barca s'ha restaurant i repintat a unes drassanes de Roses. El trasllat cap a l'estany ha començat aquest divendres a la matinada i s'ha acabat al punt de les dotze del migdia, quan les hèlixs del catamarà han tocat, de nou, l'aigua.

La 'Tirona' farà el primer viatge dimarts vinent i, a partir d'aleshores, ja començarà a navegar per l'estany amb regularitat (cada dia, entre les deu del matí i les vuit del vespre). El consistori n'ha adjudicat la seva concessió a l'empresa 'Naviliera les Goges SPC', que ha aportat 12.000 euros inicials en concepte de cànon.

Segons els primers càlculs fets per l'alcalde, es calcula que tornar a posar la barca dins l'estany ha costat uns 300.000 euros. D'aquests, 150.000 corresponen al preu de compra del catamarà i, la meitat restant, a les reparacions i a l'adequació de la pesquera on hi ha l'oficina de turisme, que serà el lloc des d'on els passatgers agafaran la 'Tirona'.

Cost zero per als banyolins

Miquel Noguer, però, ha volgut destacar que la barca de passeig tindrà cost zero per als banyolins. I és que, dels 7 euros que costarà cada tiquet, 70 cèntims aniran a parar a les arques municipals per amortitzar la compra del catamarà.

"L'Ajuntament és propietari de la barca per circumstàncies, perquè avui dia poca gent hauria pogut comprar i arranjar el catamarà", ha indicat l'alcalde de Banyoles. I hi ha afegit: "Però la gent pot estar tranquil·la, perquè amb els anys s'amortitzarà el cost de la barca".

La concessió s'ha fet per un termini de quatre anys, prorrogable dos més. El patró de la 'Tirona' serà Xavier Guillén, que té 18 anys d'experiència al sector. "Esperem que el públic respongui, a més també farem promocions, i que la barca sigui un reclam turístic per a la ciutat", ha concretat.

A més de la concessió de la 'Tirona', l'empresa guanyadora del concurs també ampliarà el servei amb vint barques de rems de passeig.

Tornar a la normalitat

L'alcalde de Banyoles destaca que, amb la recuperació de la barca de passeig, la ciutat torna "a la normalitat". Segons indica Noguer, "venir a Banyoles i no veure-hi la barca era una cosa rara i, per tant, recuperar el servei era una cosa absolutament necessària".

Miquel Noguer també ha ressaltat que, precisament, la 'Tirona' és un dels eixos de la promoció turística a la capital del Pla de l'Estany. "La dinamització del municipi passa innegablement per l'estany, i recueprar la barca era fonamental", ha conclòs.