Figueres anuncia que ''el cost de posar la ciutat al dia'' arriba als 144 milions d'euros

L'Ajuntament elabora un document amb les inversions necessàries, com ara la finalització de les rondes

L'Alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha avisat que "el cost de posar la ciutat al dia" puja als 144 milions d'euros, segons un document elaborat per tècnics municipals. Segons Lladó aquest full de ruta ha de portar al govern "a la ciutat que volem d'aquí a 20 anys".

L'alcaldessa ha avançat que d'aquest total ja hi ha 11 milions en execució o en fase de projectes. De tota manera, el vicealcalde, Pere Casellas, ha advertit que tot aquesta inversió no es pot fer directament amb fons municipals ja que el consistori figuerenc "té una capacitat d'inversió de 6 milions d'euros" anuals. Dins del document, els tècnics inclouen com a obres prioritàries la Ronda Nord i la Ronda Oest i també una actualització de l'enllumenat i clavegueram.

L'alcaldessa ha recordat que aquest diagnòstic era necessari, ja que la ciutat té "un Pla d'Ordenament Urbanístic Municipal (POUM) de fa més de 30 anys" i que està "caduc". Per això ha recordat que el govern municipal ja està treballant en la seva actualització i, possiblement, es podia portar a aprovació l'any vinent.

Mentrestant, el govern local ha optat per començar a treballar en aquest diagnòstic i, d'aquesta manera, prioritzar algunes inversions. En àmbit de mobilitat, la construcció de la ronda nord i la ronda oest són les principals obres i també es planteja una ampliació de la ronda sud.

A més, el document també assenyala la necessitat d'adaptar la zona de l'estació d'alta velocitat Figueres-Vilafant i la porta de ponent com un accés més a la ciutat. Aquesta reforma implicaria una inversió de 5,9 milions més. Aquesta millora aniria lligada d'una inversió de 3,2 milions a la zona de l'estació de trens convencional i l'entrada de llevant.

Per altra banda, els tècnics han identificat carrers com ara l'avinguda de Perpinyà, la Rambla o l'avinguda de Salvador Dalí com a "eixos vertebradors" de la mobilitat a la ciutat i que caldria adequar com a tal. De fet, el document assenyala que caldria una inversió de 6 milions d'euros tan sols en l'avinguda de Salvador Dalí.

Canonades d'aigua i clavegueram

Per altra banda, el vicealcalde ha detallat la importància de construir una nova canonada de transport d'aigua provinent de l'embassament de Darnius que arribaria als 9 milions d'euros. Pere Casellas ha advertit que si mai es trenca la canonada actual "tindrem maldecaps" perquè la ciutat dependria de dos pous que hi ha per abastir d'aigua potable a tots els habitants.

Una altra inversió estrella que cal fer a Figueres és la renovació del clavegueram. Casellas ha avançat que caldria gastar 13 milions d'euros en posar al dia les clavegueres de la ciutat. "Durant uns anys hi ha hagut polítiques de les coses que es veuen i ara cal fer polítiques de les coses que no es veuen", ha afegit el vicealcalde.

El document municipal també remarca la necessitat d'actualitzar l'enllumenat de bona part de la ciutat. Segons Casellas, aquesta tasca no serà tan sols per a canviar la il·luminació a tipus led, sinó que caldria "canviar fins i tot els quadres de llum" ja que hi ha serveis que durant anys no s'han renovat.

Una segona biblioteca i adequacions dels edificis

Sobre la necessitat de nous equipaments municipals, el document presentat aquest dimecres a l'Ajuntament de Figueres indica que la ciutat necessita la construcció d'una segona biblioteca. També es projecten les adequacions de diversos pavellons poliesportius i la pista de Can Gruart. Al pavelló de l'Olivar Gran es projecta una segona piscina. En matèria esportiva Figueres hauria de destinar-hi 18 milions per adequar-se a les necessitats que té la ciutat.

També es proposa l'adequació de l'Ajuntament i l'ampliació de les instal·lacions de la Guàrdia Urbana, ja que han quedat petites. A més, els tècnics municipals urgeixen fer un projecte de manteniment als antics jutjats, ja que segons detallen no es compleixen amb les normatives de reducció d'incendis i, per tant, no pot tenir gaire usos.