Comença la verema a la DO Empordà amb la collita del primer raïm al Celler Espelt

El gran incendi malmet fins a un 30% de la collita en zones com Capmany i caldrà veure si el fum ha afectat el raïm

La verema d'aquest 2012 a la DO Empordà ja ha començat amb la recol·lecció de les varietats més primerenques. De la cinquantena de cellers que aixopluga la denominació, l'Espelt de Vilajuïga s'ha encarregat de donar el tret de sortida a la collita del raïm.

Aquest dimarts, ja s'ha començat a recollir dels ceps la varietat Chardonnay (la més primerenca). Es preveu que la campanya s'allargui fins a principis d'octubre, quan es veremaran les varietats més tardanes.

En total, la DO Empordà abasta unes 2.000 hectàrees, amb una producció mitjana de 65.000 hectolitres per campanya. D'aquest global, més de la meitat (un 60%) són vins negres; un 17%, rosats; un 19%, blancs, i el 4% restant garnatxes i moscatell.

Aquest 2012, però, la verema arriba amb la incògnita de com haurà afectat a la producció el gran incendi que va assolar l'Alt Empordà a finals de juliol. Tot i que en zones com Vilajuïga la producció no variarà, no passarà el mateix en aquells indrets que es van cremar.

Des de la DO s'està fent ara el recompte d'afectacions. Tot i que la xifra es donarà a conèixer en els propers dies, hi ha productors d'alguns municipis -com ara Capmany- que han perdut entre el 20 i el 30% de la producció perquè s'ha cremat.

I és que, en molts casos, les vinyes també van actuar de tallafocs. A més, en aquells ceps que no s'han cremat, un cop el raïm s'hagi vinificat, també caldrà veure si el fum del foc n'ha afectat el gust i les qualitats organolèptiques.

La DO Empordà confia, en aquest punt, que la tempesta que va descarregar aquest passat cap de setmana a llocs com Terrades o Cistella hagi oxigenat el raïm que madura als ceps. Actualment, la DO Empordà aplega 362 viticultors i poc més de 50 cellers (tant elaboradors com embotelladors).

230 hectàrees i 1.400 tones de raïm

El Celler Espelt té 230 hectàrees de vinyes, bona part de les quals es troben al parc del Cap de Creus i la serra de l'Albera. En total, en aquests terrenys hi cultiva fins a quinze varietats diferents de raïm. Com concreta l'enòloga i directora del celler, Anna Espelt, tot i que l'hivern vagi ser molt sec, les pluges de la primavera i les calorades de l'estiu han permès una bona maduració del raïm.

"Les vinyes ara estan ufanoses, i aquest estiu càlid i sec ens anirà bé per tenir raïm de bona qualitat", indica. Els ceps del Celler Espelt no s'han vist afectats per l'incendi (la tramuntana va portar el fum cap al sud) i aquesta campanya es preveuen recollir fins a 1.400 tones de raïm, que permetran elaborar 650.000 ampolles de vi.

Segons concreta Anna Espelt, aquesta producció serà similar a la de la verema 2011. Del total d'ampolles, un 65% aniran a parar a mercats exteriors, sobretot el Japó, Canadà, Noruega o els Estats Units.

"Aquest any estem especialment contents perquè els vins de la DO Empordà han tingut un gran reconeixement internacional, i preveiem vendre'n més a l'exterior", indica Espelt. De fet, el crític Robert Parker, una eminència en la matèria, els hi ha donat molt bones puntuacions, i la crítica anglesa Jancis Robinson també va dedicar un article als vins de la DO, que es va publicar al Financial Times.

Vins monovarietals i ecològics

Entre les novetats que el Celler Espelt traurà al mercat aquesta campanya, hi ha una gamma de vins monovarietals fets amb raïms autòctons. Fets amb varietats com la garnatxa o la carinyena, es destinaran sobretot a exportació (i aniran a parar a zones de països com els Estats Units, Anglaterra i Alemanya).

A més, a partir d'aquesta verema 2012, el celler de Vilajuïga també posarà l'etiqueta de 'vi ecològic' en algunes ampolles. "De moment, hem conreat 50 hectàrees de ceps amb aquest sistema i això ens permet que ja aquest any puguem començar a fer vins ecològics", ha conclòs l'enòloga Anna Espelt.