Dues comarques gironines en alerta per possibles inundacions a partir d'aquesta tarda

Es preveuen acumulacions d'entre 20 i 50 litres per metre quadat

Protecció Civil de la Generalitat, en base a la informació emesa pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, ha activat el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) en fase d'alerta per la previsió de fortes pluges generalitzades a partir del migdia.

Les últimes previsions del SMC indiquen que durant les properes 24 hores es puguin superar els llindars d’intensitat de pluja de 20 litres per metres quadrat en mitja hora a gairebé tot Catalunya. Pel que fa a les comarques gironines en especial el Ripollès i la Selva.

Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i calamarsa i és possible que es produeixin fenòmens de temps violent. També es poden acumular localment quantitats de precipitació superiors als 50 litres per metres quadrat a punts del vessant sud del Pirineu i Prepirineu, així com a zones de la meitat sud del litoral i prelitoral.

Protecció Civil recomana extremar les precaucions en la mobilitat aquesta tarda atès que les pluges intenses coincidiran amb les sortides de cap de setmana. Cal evitar els desplaçaments a carreteres secundàries, no travessar passos soterranis ni baixar a garatges, especialment a zones costaneres, mentre duri l’episodi de fortes pluges.

També es recomana evitar fer activitats properes a les zones de rius, rieres i torrents així com de les passeres o guals pel perill de possibles crescudes sobtades i evitar els desplaçaments innecessaris en les zones on plogui amb intensitat.

Protecció Civil ha avisat als ajuntaments que revisin la neteja de claveguerams i embornals per prevenir inundacions. S’ha demanat tenir especial compte en aquelles zones on s’han produït incendis forestals o després d’episodis de forts temporals i inundacions.