Les matrícules dels vehicles de la Catalunya Nord ja poden portar la senyera catalana

Les plaques tenen un cos aproximat de 30 euros i es poden comprar a través d'Internet

La campanya per lluir la senyera als vehicles va arrencar fa aproximadament un any, coincidint amb el canvi en el sistema de matrícules a França. A les noves plaques, desapareixia qualsevol referència als territoris o regions, i això va provocar protestes arreu de l'estat francès. Aleshores, es va decidir concedir una moratòria a les regions, i que les noves plaques de matrícula incorporessin (al costat de la 'F' de França) el número i el símbol amb què s'identifica els territoris.

A la Catalunya del Nord, inclosa dins el Llenguadoc-Rosselló, es va decidir que els nous vehicles lluirien el logotip figuratiu de la regió, adoptat l'any 2004. El logotip mostra set estrelles i elimina qualsevol referència a les banderes catalana i occitana. Aquesta decisió va generar l'aparició d'una campanya per evitar que s'ometessin els orígens catalans de la regió a les matrícules. La iniciativa es va batejar com a 'Simplement catalans' –en francès, 'Jamais sans ma plaque'-, i es van començar a editar enganxines amb la senyera per tapar el nou símbol de les matrícules.

A partir d'aquest dijous, aquesta campanya ha fet un pas més i ara ja es poden comprar matrícules homologades per Internet. Les dues plaques tenen un cost d'aproximadament 30 euros, són reflectants i llueixen la senyera a sota del número '66', que identifica la regió del Llenguadoc-Rosselló respecte la resta de les de l'estat francès. La campanya va néixer des de CDC de la Catalunya del Nord, i d'ençà que es va engegar ja compta amb més de 15.000 adhesions. 'Gairebé 8.000 persones ens han donat suport mitjançant la pàgina web, el nostre grup al Facebook compta amb 2.500 adhesions i també hem rebut nombroses signatures en paper', explica el president de CDC, Jordi Vera.

Entre els que han signat a favor de la senyera es troben els alcaldes de Portvendres i Cotlliure, Jean-Pierre Romero i Michel Moly, i el director de la Bressola, Joan Pere Le Bihan. 'Per comprar les noves matrícules, només cal anar a la pàgina web, fer la petició i aleshores el fabricant les envia a casa', indica Vera.

Homologades, però no legals

Tot i estar homologades, però, les noves plaques de matrícula no són legals, perquè ni l'estat francès ni la regió les reconeixen. 'Tot i que podríem ser multats, però, hi ha tolerància', ressalta el president de CDC a la Catalunya del Nord. I hi afegeix: 'El que reclamem amb les noves matrícules és, simplement, que es reconegui un sentiment majoritari entre la població perquè no s'oblidi la nostra catalanitat'.

La campanya que es porta a terme a la Catalunya del Nord també ha tingut la seva iniciativa homòloga a la resta del país. D'ençà de l'any 2000, a Catalunya hi ha entitats, ciutadans i partits polítics que han demanat que se substitueixi la 'E' d'Espanya a les matrícules pel distintiu 'CAT' de Catalunya. Actualment, encara hi ha en marxa una campanya per portar a terme la substitució, i es continuen editant enganxines que incoporen el 'CAT' per als conductors que desitgin portar-lo.
  • El president de CDC a la Catalunya del Nord, Jordi Vera, explica que l'objectiu de les noves plaques de matrícula és que se'ls reconegui la catalanitat
  • El president de CDC a la Catalunya del Nord, Jordi Vera, explica que les plaques ometien els orígens catalans i que la campanya ja compta amb més de 15.000 adhesions