Cauen un 50% els lloguers de pisos a universitaris a Girona per la semipresencialitat de la UdG

Els estudiants de Fisioteràpia francesos de Salt, però, han continuat arrendant malgrat la covid-19

El coronavirus ha afectat de manera clara el mercat immobiliari. Un dels col·lectius que genera més moviment durant l'estiu és el dels estudiants que volen llogar un pis per compartir. El problema és que les universitats s'han vist obligades a readaptar els estudis per tal de poder fer compatible l'activitat lectiva i investigadora amb el coronavirus. En aquest sentit, la Universitat de Girona (UdG) ja va anunciar que el curs que ve seria semipresencial, per tal de poder donar resposta als estudiants i mantenir les mesures de seguretat.

I ha estat aquesta sempresencialitat la que ha fet caure a la meitat els lloguers de pisos entre els estudiants del centre. El president del Col·legi d'API de les comarques gironines, Joan Company, explica que l'estiu és l'època amb més demanda per part d'aquests col·lectiu, però "la incertesa del virus" ha fet que molts hagin preferit estalviar-se la despesa del pis, ja que no hauran d'anar cada dia a la universitat.

I és que bona part d'aquests estudiants venen de localitats relativament properes a Girona i, per tant, prefereixen pagar el bitllet de bus o tren els dies que hagin d'assistir a classe. A més, el retard de les proves de selectivitat també ha allargat el procés per buscar pis per compartir entre els futurs estudiants.

Val a dir que durant el mes de setembre, quan s'han començat a formalitzar les matriculacions, s'ha notat un repunt dels lloguers. Tot i això, Company deixa clar que "ni de bon tros" es pot equiparar a les dades d'altres anys.

Més fàcil a un estudiant

El president dels API gironins explica que el dèficit d'estudiants no ha generat cap excés de pisos perquè a Girona la demanda "continua sent molt més gran que l'oferta", si bé reconeix que "ara costa uns dies més llogar un pis".

Company remarca que l'arrendament a alumnes de la UdG és un mercat "interessant" pels propietaris i reconeix que lloguer a aquests joves sol ser "més fàcil" que no pas a una família, ja que es reparteixen les despeses i a vegades el preu no sol ser un escull.

Els estudiants francesos es mantenen

La caiguda dels lloguers a estudiants, però, no es compleix en el cas dels joves francesos que cada any es matriculen a la carrera de Fisioteràpia a l'Escola Universitària de la Salut i l'Esport (EUSES) de Salt. El gerent de Finques Salt, Marc Motera, assenyala que han seguit arrendant habitatges malgrat que el coronavirus obligarà a una assistència al centre més limitada.

Motera remarca que han omplert tots els pisos que habitualment tenen disponibles per aquest col·lectiu i assenyala que en molts casos són els antics inquilins els qui porten els nous, que comencen a estudiar la carrera. "Moltes vegades no ens cal fer ni publicitat del pis", assenyala Motera.

I és que des del sector reconeixen que aquest client francès "és molt bo", sobretot a l'hora de pagar puntualment. A més, durant el confinament, explica el gerent de Finques Salt, no hi ha hagut cap problema i han seguit "pagant religiosament" malgrat que no eren aquí. Molts estudiants de França que volen estudiar Fisioteràpia es matriculen a l'EUSES ja que l'accés a aquesta carrera al seu país és més complicat, si bé la professió està "més reconeguda" que no pas aquí.