Salut programa un cribratge massiu per detectar contagis de coronavirus a Sant Joan de les Abadesses

Se celebrarà al Pavelló Municipal dilluns i dimarts vinent

El Departament de Salut i l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) organitzen pels dies 7 i 8 de setembre un cribratge massiu al municipi per detectar contagis de covid-19. La campanya es realitzarà al Pavelló Poliesportiu Municipal, situat al carrer de Bernat Saulet, 1, de  les 10 a les 14 hores i de les 15 a les 19 hores, a càrrec de professionals d’atenció primària. L’objectiu d’aquesta campanya és contribuir a trobar persones que són portadores del virus sense saber-ho i tallar les cadenes de transmissió de la malaltia.

El cribratge massiu de Sant Joan de les Abadesses s’oferirà voluntàriament a tota la ciutadania, però especialment a les persones de 16 a 60 anys sense símptomes, en tant que és la franja d’edat on es detecten la majoria dels positius actuals.

Des del Departament de Salut i l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses s’ha apostat per fer un cribratge massiu en aquest municipi donat que en els darrers dies s’han detectat cinc brots –sense relació entre ells-, amb un total de 34 persones positives de coronavirus. Així, el cribratge massiu pretén frenar els contagis comunitaris identificant possibles portadors asimptomàtics. Totes aquelles persones que presenten simptomatologia o hagin estat contactes de pacients positius no han d’acudir al cribratge massiu, sinó que seran programats des de l’atenció primària i els Gestors covid en un circuit paral·lel.

Durant aquests dies es pretén realitzar unes 1.000 proves, amb el que es podria arribar a testar al voltant d’una tercera part de la població del municipi. Per dur a terme la campanya de cribratge a Sant Joan de les Abadesses, s’ha treballat de manera conjunta amb l’Ajuntament, que ha facilitat l’habilitació del pavelló per dur a terme la recollida de mostres i ha col·laborat en la difusió a la població, juntament amb l’Equip d’Atenció Primària de Ripoll, que gestiona el Consultori Local de Sant Joan de les Abadesses. Des de l’Ajuntament també han posat a disposició de l’operatiu agents cívics. També el Sistema d’Emergència Mèdiques (SEM) col·labora amb la logística i recursos materials.

Cal recordar que la prova PCR és gratuïta i per a realitzar-la caldrà facilitar noms i cognoms, adreça, telèfon de contacte i, si se’n disposa, presentar la Targeta Sanitària Individual (TSI). Els resultats de la prova es podran consultar aproximadament en 48 hores a través de ‘La Meva Salut’.

Nous brots

La decisió del cribatge massiu arriba després que el Departament de Salut ha detectat un nou rebrot de covid-19 al municipi i ja són cinc els que hi ha hagut en les dues últimes setmanes.

En total hi ha 34 persones que han donat positiu. Es tracta de contagis en entorns familiars. Segons Salut, els rebrots "no estan relacionats" entre sí i s'estan fent les proves i el rastreig per aturar els contagis.

Aquest dijous l'Ajuntament ha anunciat la suspensió de la Festa Major davant l'increment de positius. També s'ha avançat el tancament de la piscina municipal.