Roses no recuperarà el refugi antiaeri que hi ha al subsòl de la plaça Prim

L'Ajuntament ha recobert les restes i es planteja marcar-ne el traçat al nou paviment que es col·locarà a l'espai

El refugi antiaeri detectat fa uns mesos arran d'unes obres en el subsòl de la plaça Prim, al nucli antic de Roses, finalment no es recuperarà. El mal estat de conservació i l'estretor del passadís, juntament amb el deteriorament dels seus murs, han fet que el consistori hagi descartat la seva recuperació.

Després del seu estudi i documentació, el refugi ha tornat a cobrir-se i al setembre es reprendran les obres d'urbanització de la plaça.

El passat mes de gener, les obres de reurbanització a la plaça del General Prim, incloses en el marc del Pla de Barris, van posar al descobert l'existència d'un refugi antiaeri construït durant la Guerra Civil. Del refugi ja se'n coneixia l'existència, gràcies a documentació conservada i a testimonis de l'època.

D'ençà de la seva aparició, s'han fet excavacions per posar-ne al descobert el traçat i estudiar-ne les característiques (dimensions, materials i estat de conservació). L'objectiu de l'Ajuntament era el d'avaluar si aquest refugi antiaeri de la Guerra Civil es podia recuperar, com ja es va fer l'any 2002 amb el que va aparèixer a la plaça de la Pau (anteriorment, plaça de la Pujada a l'Escorxador).

De fet, aquest segon refugi ja és visitable i ara fa poc s'ha incorporat a les visites guiades que organitza el consistori.

Avançat estat de deteriorament

L'estudi, però, ha posat de manifest que el refugi està molt malmès. Pateix problemes greus de filtracions d'aigua i, a més, té nombroses deficiències (perquè es va construir de manera rudimentària amb manca de materials).

Amb les excavacions s'han descobert dues entrades, situades al nord-est de la plaça. Al llarg del traçat del passadís, no es conserva el sostre ni la majoria de les seves parets, malmeses per les obres d'edificis (fetes amb el pas del temps) i per les arrels dels arbres plantats a la plaça.

En definitiva, només es conserva un tram sense pavimentar d'uns 40 metre lineals i els graons de les escales d'entrada al refugi. Això fa, segons indica l'Ajuntament de Roses, que no pugui ser visitable en condicions de seguretat òptimes.

Per això, un cop s'han fotografiat les restes, se n'han aixecat els plànols i s'han fet els informes corresponents, les restes s'han tornat a recobrir amb terra. A partir de setembre, es preveu reprendre les obres de reurbanització de la plaça.

No obstant això, l'Ajuntament es planteja incloure en la urbanització de la plaça alguna actuació urbanística que marqui en el paviment el traçat del refugi, així com les seves entrades. A més, també estudia col·locar un panell informatiu que testimoniï la seva existència i història.