El turisme de proximitat dispara els rescats que han fet els Bombers en el que va d'estiu

La majoria han estat a la muntanya però creixen notablement els de rius, gorgues i camins de ronda

El cop provocat per la pandèmia ha fet modificar les vacances de molts catalans, que han acabat apostant pel turisme de proximitat. Això ha incrementat l'afluència de visitants en zones de muntanya i, de retruc, els rescats durant els darrers dos mesos i mig.

En aquest temps, a Catalunya els Bombers han fet 522 serveis (156 al juny, 208 al juliol i 158 els primers quinze dies d'agost). Un increment del 23% respecte al mateix període de l'any passat i que també ha fet capgirar una tendència a la baixa provocada pel confinament durant els mesos d'abril i maig.

El sergent del GRAE, Alfons Esterlich, destaca l'increment que hi ha hagut especialment en rius i gorgues d'arreu de Catalunya. Els motius dels accidents estan relacionats, habitualment, amb relliscades en roques o en imprudències, com no calcular la profunditat. En aquests espais s'ha passat de 21 actuacions l'any passat a 55 aquest 2020.

La muntanya i els camins de ronda també són llocs habituals on han d'actuar els GRAE. Esterlich explica que encara ara es troben amb persones que no van prou ben equipades, en zones complicades. "Els camins de ronda poden ser planers o poden tenir molta roca i desnivell. No es pot anar amb unes xancletes", remarca.

En concret, a la muntanya, el nombre de serveis que han de fer els Bombers s'ha incrementat respecte l'any passat, tot i la caiguda dràstica que hi va haver durant el confinament. El problema, però, és que l'augment de gent que hi ha anat aquest estiu, ha fet créixer prop d'un 20% els darrers mesos els rescats.

Fer ús del mòbil

El sergent, però, reconeix que una altra sortida habitual per a ells és la de la recerca de persones que s'han desorientat. En aquest sentit, Esterlich recorda la importància del telèfon mòbil per poder "guanyar temps". "Tothom hauria de saber enviar una ubicació i ens facilitaria molt les coses".

A més, el sergent posa en valor tenir aplicacions per saber la meteorologia especialment a muntanya, que és molt canviant. "Cal preparar-se bé les rutes i tenir recursos si tenim problemes", assenyala.

Una quarta part a comarques gironines

Una dada destacada és que gairebé una quarta part dels rescats que s'han fet des de principis d'any a Catalunya -223 de 898- s'han produït a les set comarques de Girona. En aquest sentit, el Baix Empordà ha estat la zona on més han hagut d'actuar els Bombers. En total s'hi han fet 51 serveis, la majoria en poblacions costaneres com Palamós o Begur que compten amb molts camins de ronda.

Per altra banda, a la demarcació també destaca el nombre de rescats al Ripollès, on se n'han fet 49. La majoria localitzats en zones molt freqüentades per amants de la muntanya com Queralbs, on n'hi ha hagut deu o els dotze registrats a Setcases.

A la Selva els Bombers s'hi ha actuat en 38 ocasions, mentre que a l'Alt Empordà ho han fet en 36 vegades. Per la seva banda, la Garrotxa ha registrat 31 rescats. A més, també cal sumar els set del Gironès, cinc al Pla de l'Estany i els sis de les localitats gironines de la Cerdanya.