Figueres deixa enrere les restriccions pel coronavirus enmig de la incertesa dels comerciants

Botigues, bars i restaurants pateixen fins a un 80% de pèrdues

Figueres (Alt Empordà) deixa enrere aquest dilluns les restriccions per contenir la pandèmia del coronavirus, unes mesures que s'han allargat pràcticament durant un mes.

El retorn a la situació que hi havia abans de finals de juliol, quan es van aplicar les restriccions a la ciutat i Vilafant (Alt Empordà), es farà de manera progressiva. L'alcaldessa de la ciutat, Agnès Lladó, ha subratllat que tot allò que s'obri s'acompanyarà "d'un pla de protecció i seguretat" i ha afirmat que Figueres "és una ciutat segura".

"Hem aconseguit no només frenar, sinó també doblegat la corba, i això ha estat gràcies a l'esforç de la ciutadania", ha dit l'alcaldessa. "Ara, però, cal no abaixar la guàrdia; és imprescindible que tots tinguem a la consciència la fórmula distància-mans-mascareta", ha afegit Lladó.

Per refermar com ha canviat la situació, l'alcaldessa de Figueres ha tret xifres de l'evolució de la pandèmia. Avui, a la capital de l'Alt Empordà, la incidència del virus se situa en 50 casos positius per cada 100.000 habitants (havia arribat a ser de 330) i l'índex de reproducció de la covid-19, en 0,67. És a dir, que de mitjana, cada infectat transmet el virus a menys d'una persona (s'havia arribat a 3,98).

"Això ens situa a nivells més baixos que la mitjana catalana; estem contents, però hem de continuar essent responsables", ha dit Lladó, insistint en la crida a la prudència. I una última dada. El risc de rebrot a Figueres és de 130,36, cosa que suposa haver disminuït fins a sis vegades el que hi havia fa unes setmanes (quan va arribar a enfilar-se fins a 880).

Pèrdues fins al 80%

Les restriccions decauen. I entre aquestes s'hi troben la recomanació als figuerencs de no sortir de casa si no és estrictament necessari o la limitació del 50% d'aforament a l'interior de bars i restaurants. Això dona cert aire als comerciants. Però les pèrdues, innegablement, hi són.

L'associació que els agrupa –Comerç Figueres- explica que aquestes últimes setmanes han patit caigudes de facturació d'entre el 50% i el 80%. "Ens hi jugàvem la Champions de l'economia local i l'hem perduda", lamenta el seu president, Frederic Carbó.

Explica que les restriccions han generat "psicosi", perquè molta gent ha deixat d'anar a la ciutat, i lamenta que se'ls hagi "estigmatitzat". "Sempre dic el mateix: Com és que un grup podia anar a Roses o a Empuriabrava i no a Figueres? Ens hem sentit una mica com a conillets d'índies", diu en referència a les restriccions.

Carbó, però, prefereix mirar endavant i confiar que a partir d'ara, la situació relativament remunti. Perquè això passi, però, assegura que allò que cal és que "hi hagi gent al carrer". "El comerç ha fet allò que li pertocava, i ara hem d'intentar recuperar les vendes que hem perdut, que la gent torni a passejar per la ciutat", explica.

L'alcaldessa garanteix ajudes

L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha garantit que la Generalitat donarà ajudes específiques al sector. De fet, i arran de les restriccions, ara fa dues setmanes tant ella com l'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, van enviar una carta a la consellera Chacón demanant-li que es creessin línies "directes" –a imatge de les que hi ha hagut al Segrià- per als comerços, restaurants, hotels, gimnasos i cinemes dels dos municipis.

Lladó ha explicat que ha parlat per telèfon amb la consellera d'Empresa, i que li ha garantit que "es faran ajudes". "El sector comerç i serveis és important a la ciutat: hi estem treballant i hi ha molt bona voluntat", ha dit l'alcaldessa. "Es faran ajudes, s'està treballant en quin tipus i en quines quantitats; però hi seran", ha afirmat.

Per a alguns comerços, però, malauradament arribaran tard. Aquest és el cas de la sabateria Fontdalmàs, situada al carrer de Girona (entre la Rambla i la plaça de l'Ajuntament). La davallada de clients ja els va fer reduir horari (obren quatre hores al dia) i a finals de mes abaixaran la persiana per sempre.

La seva dependenta, Antonia Maria Almendros, que fa quinze anys que treballa a la sabateria, explica que mai havia viscut una campanya "tan dolenta com aquesta". "Dissabte Figueres semblava una ciutat fantasma, hi havia només quatre botigues obertes; la veritat és que està tot molt malament, no tenim ni la meitat del turisme d'altres anys", explica. "I per desgràcia, el dia 29 serà l'últim que tindrem la botiga oberta, perquè no es pot sobreviure; s'han de pagar moltes coses i no s'hi arriba", diu.