Guanyem Girona proposa tallar l'accés de vehicles a Joan Maragall els dissabtes

Han presentat la proposta a comerciants i veïns que la veurien "amb bons ulls"

Guanyem Girona ha anunciat que proposa que cada dissabte es talli l’accés als vehicles a motor al carrer Joan Maragall “amb la voluntat que esdevingui un eix comercial i un carrer agradable per a les veïnes i veïns”.

Des de Guanyem recorden que un dels acords de pressupostos signats amb el govern incloïa la “pacificació temporal i periòdica en algun carrer cèntric i emblemàtic”. Aquest divendres el principal grup a l’oposició ha visitat el carrer i ha parlat amb comerciants i veïns per explicar-los la proposta, sobre la qual asseguren que ha tingut una gran rebuda. D’aquesta manera, Guanyem ha fet arribar al govern gironí la decisió amb la voluntat que “hi comencin a treballar quant abans millor”. Laia Pèlach ha apuntat també que els acords dels comptes incloïen l’adaptació per a vianants de dues zones als barris de Pla de Palau-Sant Pau i Sant Narcís però que vuit mesos després tampoc s’ha fet res.

Guanyem ha fonamentat la proposta de Joan Maragall explicant que podria esdevenir un eix que connecti dues de les zones més poblades -l’Eixample nord i sud- que descongestionaria el carrer Migdia, per l’abundància de comerços i per la manca de voreres que permeten assegurar la distància de seguretat.

La iniciativa de Guanyem demana que la pacificació es faci un cop per setmana, els dissabtes, però que si té una bona acollida entre veïns i comerciants que es convertís en permanent. Pèlach ha subratllat que hi ha una “oportunitat única per avançar cap a una ciutat més neta i segura” i que la presència d’escoles i “la manca d’espais agradables” on hi juguen molts infants fan que la pacificació permanent de Joan Maragall sigui “molt recomanable”.

Pèlach ha lamentat que Madrenas no es cregui la recuperació d’espai per als vianants ni la mobilitat sostenible i ha posat com exemple el “nyap” del carrer de la Creu. La regidora ha qualificat “d’anecdòtiques” les actuacions fetes fins al moment i ha indicat que no s’ajusten al discurs “pretesament a favor de les pacificacions i del medi ambient que fa l’alcaldessa”. “Reclamar fets, no paraules en aquest aspecte és més necessari que mai”, ha dit la regidora, que ha afegit que “en un any només s’ha pacificat un lateral de la plaça Catalunya i un carrer per al qual ja no hi passaven cotxes com és el carrer Ginesta”.

Per aquest motiu des de Guanyem Girona demanen al govern que vagi molt més enllà. “Si realment es creuen la recuperació dels carrers per als vianants, les actuacions no poden quedar limitades a eixamplaments de voreres amb blocs de formigó provisionals”, ha indicat Pèlach. Així doncs, Guanyem obre la porta a la possibilitat que també es talli el trànsit setmanalment l’avinguda Sant Narcís, el carrer Migdia i el carrer de la Maçana, a Santa Eugènia, amb la voluntat que acabin esdevenint pacificacions permanents.

“La pandèmia ens ha permès entendre que es pot recuperar una cosa tan bàsica com la tranquil·litat i molta gent ha observat que sense cotxes als carrers es viu millor. Aquesta millora en qualitat de vida l’hem d’implementar quant abans millor i no es pot limitar al centre de Girona”, ha explicat la representant de Guanyem.