Investiguen una ''festa epidemiològica'' a Banyoles convocada a través de xarxes socials

L'alcalde demana "responsabilitat" als joves i que es desconvoqui la trobada

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Banyoles han iniciat la investigació d'una "festa epidemiològica" convocada a través de les xarxes socials que tindria lloc aquest dissabte a la zona de la Draga on es preveu s'hi faria un 'botellón'.

L'alcalde de la capital del Pla de l'Estany, Miquel Noguer, n'ha destacat la gravetat i ha explicat que les forces de seguretat estan intentant saber qui s'amaga darrera la convocatòria, alhora que demana "responsabilitat" als joves amb el desig que l'acabin anul·lant per iniciativa pròpia. “Això és molt greu. No es pot incitar als joves a participar en un esdeveniment que no és legal i que va contra la salut pública. S’està investigant qui en són els responsables i, si s’escau, penalitzar-los”, ha destacat.

El batlle ha aprofitat aquest matí per enviar un missatge de prudència i de responsabilitat a la població, en particular als joves i al seu entorn familiar, després de les últimes informacions sobre l’evolució del coronavirus a la ciutat quan avui mateix comencen les primeres activitats de les festes d’agost que s’allargaran fins al pròxim dilluns. Noguer, que ha confirmat que Banyoles es troba ara mateix en fase vermella per l’aparició d’alguns brots, l’augment de casos i del risc de contagi, ha comparegut públicament “per donar una explicació a la gent que m’ha mostrat la seva preocupació”.

Segons Noguer, la situació “no és greu”, però és obligat “fer una advertència perquè això no vagi a més” perquè, aleshores, es corre el risc que “tanquin la ciutat i que perdem la llibertat”. El principal brot detectat –la resta, més petits, estan tots sota control- es correspon a joves asimptomàtics que “conviuen en un entorn familiar delicat que pot comportar conseqüències fatals, sobretot per la gent gran més vulnerable, a més a més que la pandèmia s’estengui com una taca d’oli”. Per tot plegat, Noguer ha assegurat que és indispensable “trencar la cadena de contagis i evitar l’increment de casos”.

Per aquest motiu, l’alcalde de Banyoles s’ha mostrat molt contundent quan ha fet una crida als més joves: “Això va amb tothom, també amb la gent jove. Hi ha persones que estan intubades a l’hospital de vora 20 anys. No és cap broma. Això va amb tothom, no només amb les persones d’una certa edat”, ha subratllat, afegint que “si són asimptomàtics, encara amb més raó perquè poden ser els responsables de contagiar a persones de l’entorn més pròxim que sí poden desenvolupar la malaltia amb més gravetat i amb un mal pronòstic. Si tothom no ho vol això, que tothom hi pensi”.

L’actitud del jovent durant el confinament va ser “exemplar”, ha dit Noguer, tot i que ara alguns no estan essent prou responsables, ja que no pren les precaucions necessàries, com ara dur mascareta, evitar les aglomeracions o compartir aliments i begudes.

Davant d’això, l’alcalde ha demanat “responsabilitat als joves i als seus pares i mares” i ha deixat clar que els actes de les festes d’agost estaran “ben acotats i, per tant, seran perfectament segurs. No hi ha cap motiu per creure que aniran malament perquè la programació cultural de La Fresca, per exemple, va anar bé”, però ha recalcat que “no tindrem cap problema en suspendre alguna activitat en cas que sigui necessari”, com ja es va fer prèviament amb l’eliminació de la programació d’enguany de les festes d’agost del carnestoltes d’estiu “perquè era un risc que se celebrés”.