L'onada de calor coincideix amb els boscos més secs dels darrers 30 anys

El Govern tanca vuit massissos i limita l'activitat agrícola per minimitzar el risc d'incendis forestals

Catalunya es prepara per passar una onada de calor que augmentarà "les temperatures habituals a l'estiu". El conseller Puig ha alertat aquest dimecres que l'increment de la calor coincidirà ara amb els boscos "més secs i eixuts" dels darrers trenta anys. Per això el Govern ha decidit activar tots els mecanismes disponibles per minimitzar els riscos que es produeixin nous focs forestals.

El Departament d'Agricultura ja va anunciar dimarts que es tancava l'accés als massissos de Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l'Albera de Girona i dels Ports Tortosa-Beseit, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó Boix de Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. Puig ha matisat que les persones que tenen la seva residència en aquests punts podran entrar-hi. Però no aquelles que vulguin accedir-hi aquests dies per fer alguna excursió. Ni en cotxe, ni en moto ni tampoc a peu o en bicicleta. Ara aquests boscos estan "molt vulnerables". 

Protecció Civil ha activat en fase de prealerta el pla Infocat pel risc d'incendi forestal en 27 comarques de totes les demarcacions de Catalunya. Els Bombers també enlairaran alguns mitjans aeris per vigilar des de l'aire el territori i donar ràpidament la veu d'alarma i mantindran al llarg d'aquestes jornades diverses columnes mòbils distribuïdes per tot el territori.

Cremes anul·lades i activitat agrícola limitada

L'activitat agrícola que impliqui qualsevol tipus de risc d'incendi quedarà, durant aquests dies, "molt limitada". Totes les cremes controlades que ja havien estat autoritzades anteriorment ara han quedat anul·lades. El conseller ha demanat ajuda als pagesos perquè intentin reduir, en la mesura de les seves possibilitats, els rostolls i tenir els marges nets perquè els seus camps puguin fer de tallafocs amb garanties si es dóna el cas.

El conseller ha recordat també que cal extremar les mesures de precaució, especialment per a les persones més vulnerables, com els nadons o la gent gran, durant l'onada de calor.

Els Mossos troben ADN a la burilla de Portbou

Els Mossos d'Esquadra han detectat ADN a la burilla que hauria suposat l'inici del foc de Portbou. Un avenç que Puig espera que pugui tenir un cert poder "dissuasori" per aquells que tenen actituds imprudents davant el risc d'incendis forestals però que no ha permès identificar el sospitós. L'ADN ha estat comparat amb la base de dades policial però cap dels delinqüents fitxats ha estat qui va llançar-la.