La segona fase de modernització de regadius al Baix Ter i la Muga costarà 10 MEUR

Els treballs començaran a partir d'octubre i beneficiarà prop de 2.000 regants de l'Empordà

Sistemes de regadiu obsolets que provoquen pèrdues d'aigua i dificultats per fer arribar l'abastament als camps. Aquests són alguns dels problemes amb què es topa la pagesia al Baix Ter i a la Muga. Per aquest motiu, la Generalitat, l'Estat i les comunitats de regants de la zona han acordat impulsar treballs de modernització del sistema de canalització en aquestes zones de l'Empordà que beneficiaran 1.950 regants.

Es tracta de dos convenis que engegaran dues obres diferents. Per una banda, la segona fase dels treballs de modernització dels regadius del Baix Ter. Es canalitzarà el reg d'Albons, s'instal·laran boques de reg al llarg de la canonada i s'hi construiran també canals secundaris. Els treballs beneficiaran prop de 1.268 hectàrees dels termes municipals de La Tallada d'Empordà (Baix Empordà), Bellcaire d'Empordà (Baix Empordà) i l'Escala (Alt Empordà), i comptaran amb un pressupost de 7,8 MEUR.

Per altra banda, es construirà una canonada des de la bassa del Far de l'Empordà fins a la sèquia Figueres 6. Aquesta actuació al marge dret de la Muga afectarà 486 hectàrees dels municipis de Llers, Cabanes, Figueres, Peralada i el Far d'Empordà (Alt Empordà) i tindrà un cost aproximat de 2,56 MEUR.

Els treballs compten amb un pressupost total de 10,36 MEUR, dels quals 5,18 MEUR són aportacions de l'Estat, 3.32 MEUR de la Generalitat i 1,85 MEUR de les comunitats de regants.

Per ara, no hi ha una data fixa per al començament de les obres, però el Departament d'Agricultura preveu que el marge per al seu inici sigui entre el mes de setembre i desembre d'aquest any, coincidint amb l'inici de la campanya.

El conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, considera que els treballs permetran 'optimitzar l'ús de l'aigua', que per ara es perd amb el sistema de regadiu antic. Llena ha remarcat que el conveni té com a principal objectiu 'potenciar un sector estratègic de l'economia com és el sector agroalimentari'.