Puigdemont:'No em puc imaginar un desaire més. Serà l'últim que Espanya faci als catalans'

L'alcalde de Girona es posiciona sobre el pacte fiscal

En una entrevista, assenyala que s'ha arribat a un punt en què "s'ha de dir prou" perquè la situació financera és molt delicada, al dependre de les transferències que arriben de Madrid. De fet, subratlla que poder disposar d'un pacte fiscal és "necessari" per a tothom, des dels ajuntaments, passant per al ciutadà que està a l'atur, l'empresari que no aconsegueix finançament o el "transportista que ha de pagar un autopista de pagament sense tenir una alternativa d'autovia desdoblada", en referència a l'N-II. I és que tot això són, al seu entendre, "conseqüències d'un mal sistema de finançament".

Com a alcalde, reconeix que en aquests moments la situació financera és un dels temes que més el preocupen. "M'agradaria que el país disposés d'una sobirania fiscal com la que es mereix perquè això generaria per gironins i catalans uns recursos econòmics que són nostres per poder atendre les nostres necessitats", assenyala. I afegeix que ara mateix això no passa perquè "depenem" de les transferències de l'Estat als Ajuntaments i a la Generalitat, fet que comporta que "qualsevol incompliment", repercuteixi "sobre la vida dels ciutadans". "I això ho hem d'acabar", conclou.

Esgotar totes les vies democràtiques

Puigdemont considera que "encara hi ha possibilitats" que Catalunya pugui aconseguir el que reclama, si bé també és conscient que les coses no seran fàcils. Sense voler aventurar-se en quin serà l'escenari final, el batlle està convençut que s'obrirà un debat a les Corts que pot suscitar "posicions diferents" de les que s'han expressat 'a priori'. "La democràcia és això", assenyala, i recorda que ha estat un Parlament democràtic que porta al Congrés una proposta fiscal aprovada per una "amplíssima majoria" que caldrà defensar esgotant totes les possibilitats. "El Parlament de Catalunya és seriós i tenim el precedent de l'Estatut, però Catalunya només sap fer les coses de manera democràtica i civilitzada i anirem per la via democràtica fins a les últimes conseqüències", conclou.