Declara la regidora de Ripoll acusada d'un delicte d'odi contra una comunitat islàmica

Orriols ha dit al jutge que està "legitimada" per voler aturar l'obertura del nou oratori musulmà

L'exregidora del Front Nacional per Catalunya (FNC) i actualment regidora no adscrita a l'Ajuntament de Ripoll, Sílvia Orriols, ha declarat aquest dimarts al Jutjat d'instrucció 1 de la població com a investigada per un presumpte delicte d'odi contra l'associació Annour.

La regidora va demanar al ple del gener que no es permetés l'obertura d'una nova mesquita tot acusant-los de "consentir el fanatisme religiós". Unes afirmacions que ha mantingut tot dient que està "legitimada" pels votants perquè el nou oratori "no té garanties".

El president de l'entitat, que és qui la va denunciar, l'ha acusada de voler trencar la convivència amb "enganys". Orriols haurà de comparèixer de nou el 4 d'agost davant del Fiscal perquè avui no hi era.

Orriols va presentar el passat mes de gener al ple de Ripoll –quan encara era regidora del Front Nacional- una moció en contra de l'obertura d'un nou centre de culte de la comunitat Annour al poble. La moció, va ser tombada per la resta de grups del consistori. Entre d'altres, Orriols va acusar la comunitat de fomentar la segregació per sexe i també de ser el centre que va contractar el cervell dels atemptats de Barcelona i Ripoll.

Davant d'això, Annour va decidir presentar una denúncia contra la regidora per un presumpte delicte d'odi. Segons anuncia ella mateixa a través d'un blog que ha creat per recaptar fons, el jutge l'ha citat a declarar el proper 21 de juliol als jutjats de Ripoll.

El judici

Una seixantena de persones s'han concentrat amb estelades davant dels jutjats amb crits de 'No estàs sola'. Sílvia Orriols ha arribat quan faltaven uns vint minuts per les dues i ha declarat durant prop d'una hora al Jutjat d'Instrucció 1 com a investigada per un presumpte delicte d'odi contra l'associació Annour. La causa es basa en el discurs del ple del gener passat però també s'hi han inclòs els missatges que ha publicat a les xarxes socials sobre aquest tema.

Un cop fora, Orriols ha explicat que manté tot el que va dir durant el ple del gener passat i que se sent "legitimada" pels seus votants per voler aturar l'obertura del nou oratori musulmà. Considera que "no hi ha garanties" al nou centre i que l'entitat "discrimina les dones", donat que figuren dues entrades separades.

Durant la intervenció del ple, la regidora no adscrita que en aquell moment encara representava el FNC va acusar d'associació Annour de "passivitat" en la "vigilància de la transmissió del fonamentalisme" i d'haver "consentit el fanatisme religiós". L'entitat gestionava el centre de culte quan hi havia l'imam Es Satty, considerat el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017 des d'on va establir contacte amb els joves ripollesos que van participar-hi i sense que la comunitat ho detectés. "Pot amb aquests antecedents obrir una nova mesquita i tenir per activa o per passiva una oportunitat de difondre odi i intolerància envers ciutadans que no professen la seva fe?", va dir durant la intervenció al ple quan va presentar la moció que no va aconseguir el suport de la resta de les forces polítiques.

D'altra banda també va argumentar que els dos accessos per als homes i les dones al nou oratori suposa una "segregació discriminatòria per sexes" i un "clar perjudici per a la dona". I va apel·lar els regidors el deure de "vetllar per la seguretat dels ripollesos i aturar el fanatisme, la discriminació sexual i la politització religiosa".

Unes afirmacions que ha mantingut aquest dimarts tot dient que aquella moció volia "frenar l'odi que va conduir als atemptats del 17A". El seu advocat, Carles Monguilod, ho ha resumit tot dient "està legitimada, és legal i està emparada per la llibertat d'expressió".

L'associació reclama danys i perjudicis

El president d'Annour, Ali Yassinede, també ha comparegut davant del jutge i ha ratificat els fets que van originar la denúncia. "Ens ha fet mal i estan enganyant a la gent i arribarem fins al final; un bon polític ha de saber fer política amb tothom però així no arribarà enlloc", ha explicat.

El president de l'associació musulmana lamenta que se'ls segueixi vinculant amb els atemptats. "Ens ha acusat de salafistes però no és veritat i no hi ha cap document que demostri aquestes acusacions", ha reblat. En referència a la discriminació a la dona, afirma que tampoc és cert i que han mostrat des de sempre un "ple respecte". I pel que fa a la mesquita, ha exposat que ja tenen un local propi que han comprat i que ja hi estan fent obres per traslladar l'oratori allà i deixar el local actual on estan de lloguer.

Per últim, ha subratllat que estan decidits a "defensar els seus drets" i que "confien en la justícia d'aquest país". "A veure si podem frenar el discurs d'odi, el que està fent Orriols és tirar gasolina al foc i això no pot ser; es trencarà la convivència per la qual estem treballant per millorar-la ", ha assenyalat. "Formem part de la societat, vam venir a treballar per millorar la nostra vida i els nostres fills han nascut aquí", afegeix.

També han demanat danys i prejudicis pel que consideren un delicte d'odi.

Des de la plataforma Musulmans Contra la Islamofòbia, que dona suport a Annour, asseguren que el discurs d'Orriols i els conceptes que utilitza són el mateix relat de l'"extrema dreta" a Europa on es parla de conceptes com jihadisme i salafisme per "criminalitzar" tota la comunitat musulmana. Una pràctica, alerten, que pot perjudicar la bona convivència en una societat si el missatge acaba "calant" entre la ciutadana.

Orriols haurà de tornar a comparèixer el 4 d'agost als jutjats perquè en la vista d'avui no hi havia cap representant del Ministeri Fiscal. Serà a partir de llavors que es decidirà si s'arxiva la causa o si el cas continua en mans de la justícia.