Girona podria novament fer grans dispositius policials per controlar els talls de llum a Font de la Pólvora

Els tècnics han inspeccionat unes 350 instal·lacions fins al migdia

L'Ajuntament de Girona obre la porta a tornar fer grans dispositius policials contra el frau de llum al barri de Font de la Pólvora, com el que s'ha dut a terme avrui, requerit per Endesa.

El consistori reconeix que des de l'àrea de Drets Socials no tenen "prou força" per lluitar contra el frau i demana que els veïns regularitzin la seva situació.

La regidora del ram, Núria Pi, recorda que els poden ajudar en cas que no puguin pagar les factures. "Hi ha l'opció d'acollir-se a plans de pobresa energètica o altres possibilitats, però necessitem que regularitzin", ha assenyalat. Fins a la una del migdia s'havien fet unes 350 inspeccions a instal·lacions elèctriques a sis carrers del barri. D'aquestes, el 22% són fraudulentes.

Represa dels operatius

Els grans controls policials al barri de Font de la Pólvora de Girona per trobar fraus de llum en habitatges han tornat aquest dijous. Ha estat a través d'una petició d'Endesa, després que l'empresa detectés constants sobrecàrregues produïdes per veïns que punxen directament de la xarxa. L'aposta del consistori és la de col·locar les instal·lacions elèctriques a l'exterior de cada edifici. L'objectiu és fer més ràpida la detecció dels veïns que cometen la infracció, i, a més, ha de permetre que només el bloc de pisos afectat quedi a les fosques i no pas tot el carrer.

Però el desplegament d'aquesta mesura ha quedat aturat per la pandèmia i des de l'Ajuntament consideren que "encara és aviat" per saber si ha funcionat o no en les zones on s'ha començat a aplicar, com al carrer Mimosa. "El covid no ens ha permès fer el porta a porta i parlar amb els veïns per poder-los informar, tal i com teníem previst", explica la regidora de Drets Socials, Núria Pi.

Per això, des del consistori tornen a demanar que els veïns regularitzin la seva situació per tal que s'acabin la problemàtica. Pi recorda que es van contractar professionals expressament per tirar endavant aquest pla. "Estan a la seva disposició", assenyala la regidora que deixa clar que l'objectiu del govern municipal és el de "defensar" aquells que "no tenen cap culpa d'aquests talls".

Pi lamenta "l'alt nombre de connexions fraudulentes" i diu que el que indica és que "cal fer més controls" com el que s'ha dut a terme aquest dijous, ja que a través de l'àrea de Drets Socials no tenen "prou força" per poder-ho frenar.

350 inspeccions i fort desplegament policial

Durant tot el matí, els tècnics d'Endesa han fet 353 inspeccions en instal·lacions elèctriques de sis carrers del barri. En concret, han anat a una vintena de blocs de pisos del carrer Castanyer, Roure, Avellaner, Pruner, Acàcia i l'Avinguda Font de la Pólvora.

En total, han detectat 78 connexions manipulades. Això suposa un 22% del total de les inspeccions fetes. Aquesta, però, no suposaria una fotografia real, ja que la companyia ha explicat que han fet un anàlisi de la càrrega de les línies elèctriques i han detectat que en el moment de la inspecció ha baixat un 66% en algunes d'elles.

Això vol dir que hi ha hagut una desconnexió important per part d'alguns veïns, fet que fa sospitar Endesa que el frau és més important del que han trobat. De fet, per la companyia es tracta d'un fet "regular", ja que la darrera inspecció al barri que es va fer el 5 de febrer, de les 284 inspeccions realitzades només van trobar 29 fraus. A més, cal tenir en compte que tan sols la meitat dels habitatges revisats tenen un contracte legal amb l'empresa, si bé això no vol dir que no cometin la infracció, ja que es pot manipular el comptador.

En algun cas, fins i tot, el quadre estava cremat com a conseqüència de les sobrecàrregues produïdes per les punxades que fan saltar la llum "gairebé cada dia". Els tècnics han anat acompanyats per diverses dotacions de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de Girona dels Mossos d'Esquadra, unitats de Seguretat Ciutadana, que han rebut el suport de la Policia Municipal de Girona.