Dimiteix el portaveu de JxCAT a l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas

Guanyem ho qualifica com "l'evidència que el govern de Madrenas fa aigües"

El portaveu del grup municipal de Junts per Catalunya (JxCat) i regidor de Cultura i Fires i a l'Ajuntament de GironaCarles Ribas, presentarà la seva dimissió els propers dies. 

Segons fonts municipals el regidor encara no ha fet oficial la seva decisió al consistori i aquest no es pronunciarà fins que es produeixi. La dimissió ja ha estat comunicada a l'alcaldessa, Marta Madrenas i també ha abandonat la militància del PDeCAT fa dues setmanes. D'altra banda també ha parlat amb el president del Consell Comarcal del Gironès, Quim Roca, per a deixar l'acta de conseller comarcal. Aquí, Ribas n'és el vicepresident segon i porta l'àrea de Cooperació i Serveis Tècnics.

Ribas va entrar a l'Ajuntament de Girona a les municipals del 2011. Va ser quan CiU va guanyar les eleccions i Carles Puigdemont va passar a ser alcalde. Durant aquell primer mandat, Ribas va portar la regidoria d'Urbanisme, la regidoria delegada del projecte ferroviari (que encara manté) i va passar a ser portaveu del grup municipal.

Després de les eleccions del 2015, les seves atribucions van canviar. En comptes d'Urbanisme, Puigdemont va assignar-li l'àrea de Sostenibilitat. Amb la marxa de Carles Puigdemont a la Generalitat, i la reestructuració del cartipàs, Ribas va passar a assumir Cultura. Però després del mandat fugaç d'Albert Ballesta, i amb l'arribada del pacte CiU-PSC, va perdre l'àrea de Sostenibilitat.

Després de l'1-O, amb el trencament de l'acord de govern, Ribas va assumir l'àrea de Joventut. A partir de les municipals del maig de l'any passat, en què JxCat va obtenir nou dels 27 regidors, Ribas és regidor de Cultura, Dinamització del Territori i Joventut. Ostenta la tercera tinença d'alcaldia i continua com a portaveu del grup municipal.

Un cop plegui com a regidor, caldrà veure ara qui en serà el substitut. A les últimes municipals, qui anava per darrere seu a la llista de JxCat –com a número 10- era l'exregidor i anterior vicealcalde Eduard Berloso. Actualment, Berloso és càrrec de confiança com a coordinador d'empreses municipals, grans contractes i gestió territorial.

Crítiques des de l'oposició

La renúncia de Carles Ribas tant a l'Ajuntament com al Consell es farà efectiva en els propers dies. Però l'anunci que plega ja s'ha traduït en crítiques de part de l'oposició al consistori. Guanyem Girona i el PSC han carregat contra l'equip de govern de JxCat, a qui acusen de trobar-se en una "inestabilitat contínua" i de no tenir "empenta ni lideratge".

Per a Guanyem Girona, la marxa de Carles Ribas és "l'expressió clara d'un govern que no rutlla, amb manca de cohesió". A més, el grup creu que la sortida del tinent d'alcaldia obre "una crisi de govern" a l'Ajuntament, que podria tenir "conseqüències més enllà" i creu que Madrenas "ja no pot amagar que el seu govern es troba en estat crític".

De fet, el portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, creu que "aquest crisi és la conseqüència directa de la desatenció de Marta Madrenas cap als assumptes de ciutat, perquè prioritza la seva implicació en la política que es fa a Barcelona i les picabaralles internes de l'espai postconvergent". Salellas, que també es mostra preocupat perquè el relleu de Ribas acabi essent Berloso –de qui en defineix l'anterior gestió com a "pèssima"- reclama també a l'alcaldessa que surti públicament a donar "explicacions clares".

Els socialistes, per la seva banda, asseguren que la marxa de Ribas evidencia "el govern en minoria i dèbil" de Marta Madrenas. La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, demana al regidor que confirmi que plega –de moment, Ribas no ho ha fet públicament- i assegura que la situació en què es troba l'equip de govern és "molt greu".

"Es constata que aquest govern de nou regidors i regidores no podia funcionar, i ara menys que mai; en aquesta situació, o el govern troba vies per tenir l'estabilitat necessària per oferir-nos solucions, o obliguen tots els partits de l'oposició a haver d'assumir responsabilitats i tenir el valor de trobar una sortida a aquest permanent atzucac", diu el PSC, deixant entreveure l'ombra d'una moció de censura.

Aquest diari s'ha intentat posar en contacte amb Ribas al llarg del matí però no ha estat possible localitzar-lo.