Un nou àudio-guiatge acompanyarà els visitants de l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries

Consta d'un total de catorze pistes d'àudio en diferents idiomes

Des d'aquesta mateixa setmana els visitants de l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) disposen d'un nou recurs interpretatiu a l'abast de la seva mà.

Es tracta d'una iniciativa, impulsada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el mateix equipament, que permet a l’usuari complementar el seu recorregut amb catorze relats, escrits per l’historiador Àlex Rebollo, que enriqueixen el discurs expositiu des del vessant més humà. Tenen una durada de 25,14 minuts dividits en catorze pistes d’àudio disponibles en català, castellà, anglès i francès.

A través d’una història de vida, la del Llorenç, l’últim moliner de la Farinera, i la seva neta Candela, els visitants podran endinsar-se en la història del molí de Castelló d’Empúries. Partint del llibre del moliner -un document que des del segle XIV ha anat passant per diferents mans- s’explica el funcionament dels diversos sistemes de mòlta, l’origen del blat, els seus diferents tipus o la seva neteja.

També es fa referència a la tasca de la dona a la Farinera a partir del personatge de la Joana Massissa, vídua del moliner i posteriorment dona d'en Serrallonga. Finalment, els protagonistes de la història, en Llorenç i la Candela, parlen de visitar l’Empordà i acaben el llibre del moliner parlant de la conversió de la Farinera a Ecomuseu. El nou recurs es podrà escoltar de manera gratuïta des de qualsevol dispositiu mòbil o bé a través de la web del Visitmuseum.

Sumant experiències

El programa 'Visitmuseum: els museus catalans a les teves mans' va néixer de la necessitat de dotar-se d’eines per tal d’atendre millor el públic en la seva visita als museus. Es tracta d'una iniciativa promoguda pels Departaments de Cultura i d’Empresa i Coneixement. Actualment l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural és l'encarregada de gestionar-lo.

Un dels reptes per a gran part dels museus del país és el d’oferir continguts de qualitat en diferents idiomes i això és el que es vol aconseguir a través d'aquesta nova aplicació. Visitmuseum suma ja un total de 28 experiències. Les darreres que s’han fet han estat les del Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona (MNAT), Can Marfà Gènere de Punt-Museu de Mataró i el Museu de la Garrotxa i Museu d’Art de Sabadell.

Actualment s’estan produint nous relats sonors: Museu Camps i Cava de Guissona, Museu de la Immigració de Sant Adrià del Besós, Museu i necròpolis paleocristiana de Tarragona (MNAT), Museu Etnogràfic de Ripoll i Museu d’Arenys de Mar. Paral·lelament, amb la voluntat de fer els museus més accessibles, s’estan adaptant a la llengua de signes catalana les produccions del Museu de la Vida Rural (2017) i de l’exposició de síntesi TÀRRACO/MNAT del MNAT-T4 (2018).