El primer secretari del PSC a Girona vota a favor del Pacte Fiscal però critica Maragall

L'alcalde de Palafrugell i tots els regidors socialistes voten a favor d'una moció que CiU i ERC van portar al ple de Palafrugell

La moció a la qual va donar suport el primer secretari del PSC i alcalde de Palafrugell es va presentar al ple municipal d'aquest dimarts. La van entrar els grups de CiU i d'ERC. L'escrit recollia, punt per punt, el text que va aprovar el Parlament de Catalunya el passat 25 de juliol en relació al pacte fiscal, i demanava als regidors que ratifiquessin "íntegrament i de forma plena" el contingut d'aquest acord.

El portaveu de CiU, Albert Gómez, va justificar la presentació de la moció dient que, "ara més que mai, Catalunya necessita un finançament just". Per a Gómez, no s'ha de tancar la porta a la solidaritat entre territoris, però "quan arriba a xifres asfixiants com les que pateix Catalunya, aleshores es converteix en una injustícia".

En la mateixa línia també es va expressar el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià. Sabrià va ressaltar que la situació actual és "insostenible" i va assegurar que votar a favor de la moció era també fer-ho "a favor de Catalunya". El republicà també va dir que, si Madrid tanca la porta al pacte fiscal, aleshores l'única sortida passarà per convocar un referèndum per a la independència.

Després de l'exposició de motius, i quan va arribar el moment de la votació, l'alcalde de Palafrugell va donar llibertat de vot als seus regidors. La moció va tirar endavant per una àmplia majoria. Tant els sis regidors del PSC, com els cinc de CiU, els tres d'ERC (una no va assistir al ple), dos de l'Entesa i el de PxC la van recolzar.

La moció només va rebre el vot en contra del regidor del PP Francisco Javier Rodrigo (la portaveu, Laura Galiana, havia marxat). D'altra banda, el regidor de l'Entesa Guillem Genover es va abstenir.

"Allò més normal era votar-hi a favor"

El primer secretari del PSC assegura que el seu vot a favor de la moció és del tot coherent. Fernández recorda que el text no permetia la votació punt per punt (s'havia de fer en bloc) i que, per tant, "allò més normal era votar-hi a favor" de manera íntegra, perquè comparteix el "90%" del què recollia la moció.

"Vull remarcar que des del PSC estem a favor del pacte fiscal; compartim la diagnosi i l'objectiu de CiU, ERC i ICV, però no estem d'acord amb la forma", indica Juli Fernández. En aquest punt, el primer secretari del PSC a Girona s'alinea amb la tesi del partit.

"El PSC vol que Catalunya tingui capacitat de decisió, però de manera consorciada amb l'Estat", indica, en referència a la proposta d'una hisenda pròpia, que va aprovar el Parlament. Per això, tot i que Fernández hagi recolzat de forma íntegre la moció sobre el pacte fiscal, l'alcalde assegura que la seva postura es manté fidel "al projecte del PSC".

Juli Fernández, d'aquesta manera, també es desmarca del vot díscol del diputat Ernest Maragall. De fet, fins i tot li retreu la seva actitud. "Considero que va mantenir una postura d'oportunisme polític", indica.

Juli Fernández recorda a Maragall que no fa cap bé per al partit "prioritzar carreres individuals per sobre del projecte polític". En aquest sentit, lamenta que trenqués la disciplina de partit, i assegura que, si ell hagués estat al Parlament, hauria seguit les directrius de la direcció.