Reparen l'esvoranc que el temporal Gloria va provocar al dic del port de Blanes

Les obres costen 2,4 MEUR

La Generalitat ha començat aquesta setmana les obres per reparar l'esvoranc que el temporal Gloria va provocar al dic de recer del port de Blanes (Selva). A finals de juny ja hi va començar a haver moviment a la zona, amb els treballs previs, i ara les màquines ja han entrat sobre terreny.

La reparació costa 2,4 milions d'euros (MEUR) i les obres duraran nou mesos. Entre d'altres, els treballs se centraran en tapar el forat de 30 metres que la llevantada va obrir a l'espatller del dic i a reposar l'escullera amb pedres i blocs de formigó. Les obres s'han endarrerit arran de la crisi sanitària de la covid-19 i el confinament, que va fer que els estudis, la redacció i els tràmits del projecte anessin més tard.

Les obres consistiran en el reforç del dic de recer, especialment en la tercera alineació d'aquesta infraestructura, on el temporal va causar un esvoranc a l'escullera i una obertura a l'espatller en un tram de 30 metres de longitud. Ports de la Generalitat inverteix 2,4 MEUR per arranjar aquests desperfectes i les obres es preveuen acabar la primavera del 2021.

L'endemà que el temporal remetés, Ports ja va fer una primera actuació provisional per arranjar l'esvoranc de Blanes. En concret, es van posar peces d'escullera per tapar l'esvoranc i l'obertura de l'espatller.

Els treballs consistiran en la retirada d'aquesta escullera, col·locada durant l'actuació provisional, i els enderrocs del tram d'espatller i del paviment afectats. Un cop fet això, es reforçarà la part exterior del dic de recer amb la reposició de pedra d'escullera i blocs de formigó. Després, es construirà un nou tram d'espatller i es pavimentarà la part del moll afectada.

Per trobar la solució més òptima per al port de Blanes, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va fer diverses simulacions. En aquest estudi es va exposar el dic a diferents tipus d'onatge i vent per analitzar les situacions produïdes.

"Dels resultats obtinguts en aquestes proves n'ha sortit la millor solució per arranjar els desperfectes ocasionats pel temporal i per preparar aquesta part del port per a futurs temporals similars al Gloria", explicava el Govern.