El Teatre-Museu Dalí reobre les portes amb una exposició de dotze peces surrealistes essencials

Aguer assegura que tenen reserves i que moltes d'elles són de turistes francesos

El Teatre-Museu Dalí ja ho té tot preparat per reobrir les seves portes després de quatre mesos de tancament. Ho farà amb una nova exposició temporal, 'Dalí: el surrealisme soc jo! Paisatges fora del temps', que reuneix dotze obres de l'època surrealista dedicades al paisatge.

La Fundació Gala-Salvador Dalí les ha presentat aquest dijous al matí de la mà de Montse Aguer, directora dels Museus Dalí i comissària de la mostra, i de Carme Ruiz, curadora en cap i comissària adjunta.

Les obres estan compreses entre l'any 1926 i el 1937, a més de Poesia d'Amèrica (1943) que mostra com els trets surrealistes segueixen presents en l'obra posterior de l'artista. Són teles, cartrons i fustes que conformen una bona mostra de la contribució de Salvador Dalí al moviment surrealista. Per la seva rellevància han estat sol·licitades en exposicions internacionals de Rússia, Japó o Austràlia i és per aquest motiu mai havien coincidit fins al moment en un mateix espai.

Tal com ha subratllat Aguer, la mostra permetrà fer una "lectura diferent" del surrealisme a través d'un mateix fil conductor: "el paisatge". D'aquesta manera volen incidir en els "elements enigmàtics" i en la capacitat de despertar "la curiositat" dels espectadors. "Parlem de perspectives i ombres allargades, dels conceptes visible-invisible, tou-dur, de xiprers, d'objectes surrealistes fetitxistes, d'espectres i fantasmes, de Freud i la psicoanàlisi...etcètera", ha concretat la comissaria i directora de l'exposició.

Noves mesures de seguretat

El Teatre-Museu Dalí no serà l'únic espai que es posarà en marxa, també ho faran els equipaments de Púbol i Portlligat. Durant aquests darrers mesos cap d'ells havia pogut reprendre l'activitat, tot i que des de la Fundació Gala-Salvador Dalí s'han portat a terme tasques d'investigació, conservació i restauració. Aguer ha apuntat que en tot moment s'ha treballat per poder obrir els museus al públic. En el cas de Púbol, per exemple, l'exposició 'Gala, Dalí, Dior ' ni tan sols es va poder estrenar.

L'obligatorietat de portar mascareta, el manteniment de la distància de seguretat o la higiene de mans són les principals mesures de seguretat que s'han adoptat arran de la pandèmia de la covid-19. També la implementació d'uns recorreguts marcats. "Es perdrà una mica la llibertat de moviment, però per contra hi haurà un ambient més relaxat, amb menys visitants", ha assegurat la comissària i directora dels museus dedicats al geni surrealista.

Pel que fa al tipus de visitants que esperen, el turisme de proximitat en serà el principal protagonista. Des del Teatre-Museu Dalí han explicat que ja tenen algunes reserves tancades i que noten que hi ha certa "expectació". Pel que fa als visitants internacionals, Montse Aguer, ha destacat la presència de turistes francesos.

Una visita d'alta "complexitat"

Sobre l'anunci de la visita del Felip VI el 17 de juliol al Teatre-Museu Dalí de Figueres, Aguer ha assegurat que la Fundació Gala-Salvador Dalí no ha rebut cap "confirmació oficial". Això sí, ha subratllat que si s'acaba tirant endavant, serà una visita d'alta "complexitat" com la de qualsevol líder polític "significatiu" sumat, enguany, a tota la logística derivada de la pandèmia.

La directora ha explicat que si venen podran visitar el museu "tranquil·lament" i ha remarcat que a l'exterior –en el cas de possibles protestes o convocatòries populars- les mesures de seguretat i ordre públic ja no estarien en les seves mans.