El PSC demana al Congrés que s'accelerin les ajudes per als afectats pel #FocEmpordà

Àlex Sáez lamenta que el PP de Girona "continua inexistent" a Madrid amb "zero influència política"

Amb la voluntat que s'accelerin les ajudes als afectats pels focs a l'Alt Empordà el PSC va entrar la setmana passada al Congrés dels Diputats una proposició no de llei perquè es facin efectives aquestes indemnitzacions. Sáez ha subratllat la necessitat que s'aprovi un reial decret-llei que arbitri aquestes ajudes, i també que es recorri al Fons de Solidaritat Europea per catàstrofe natural. Pel PSC seria convenient que en un termini de tres mesos es pogués explicar ja en el marc de la Comissió d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient les actuacions que s'han dur a terme.

Així mateix, els socialistes presentaran una bateria de preguntes per conèixer la coordinació entre els efectius d'emergències catalans i els de l'Estat, i no descarten demanar la compareixença de Cañete per saber com es va coordinar el Ministeri d'Agricultura amb la conselleria d'Interior.

La "inexistència" del PP gironí al Congrés

En un altre ordre de coses, Sáez ha criticat la nul·la implicació per Girona del PP de la demarcació en els quatre debats que han tingut lloc al Congrés sobre temes relacionats amb les comarques gironines. "El nivell d'iniciativa parlamentària del PP de Girona al Congrés és pràcticament nul", ha lamentat Sáez. Ha volgut contraposar aquesta passivitat amb una major implicació del PSC gironí quan el govern de l'Estat estava en mans socialistes.

Sáez ha demostrat aquesta "inexistència" del PP gironí al Congrés amb xifres. Ha concretat que davant les nou sol·licituds i preguntes que ha registrat la diputada popular per Girona, Concepció Veray, ell mateix n'ha presentat 138.

El diputat socialista també ha reiterat la seva crítica per la caiguda d'inversions a les comarques gironines, que han disminuït al voltant d'un 57% en relació amb el 2011. Així mateix, la demarcació de Girona és la penúltima de l'Estat en inversions en el primer pressupost del PP, just per darrere de Salamanca, ha recordat Sáez.

Les promeses "incomplertes" de Millo

Sáez també ha volgut recordar les promeses electorals "incomplertes" del candidat popular gironí al Congrés dels Diputats, Enric Millo -que finalment, però, va renunciar a la seva acta al Congrés per exercir de portaveu del PP al Parlament. En aquest sentit li ha retret que en campanya critiqués les "retallades socials" fetes pels socialistes a l'Estat; que assegurés que el PP tenia el compromís de soterrar el tren convencional -un projecte del qual "no hi ha res al calaix"-, o que prometés a Lloret de Mar (Selva) aplicar un IVA del 4% al sector del turisme -mentre que finalment s'ha apujat l'IVA general al 21%.

Demana l'alliberament de l'autopista

El diputat gironí també ha criticat el compromís que van llençar els populars en campanya per desdoblar l'N-II. En aquest sentit Sáez ha demanat que si no hi ha finançament per desdoblar l'N-II almenys es pugui alliberar l'autopista. També ha recordat que quan governaven els socialistes van adjudicar provisionalment el tram Sils-Caldes, i s'ha preguntat perquè els populars no han fet l'adjudicació definitiva d'aquesta part de la carretera. "Què pensen fer en aquest tram? Quin mes tenen previst adjudicar les obres definitivament?", s'ha preguntat. Sobre aquesta qüestió ha alertat que si no hi donen resposta en un consell de ministres d'aquest agost l'N-II "pot quedar definitivament condemnada".

Una majoria absoluta exercida "amb total soledat"

El diputat gironí del PSC ha subratllat la "responsabilitat" dels socialistes per exercir d'oposició, ja que per ells és més fàcil que per CiU, qui fins ara ha tingut una "col·laboració intensa" amb els populars. Tot i això, Sáez ha lamentat que ha marcat la política del PP una majoria absoluta que han exercit "amb total soledat". "Mai com ara el Congrés havia perdut pes com ara", ja que "es legisla per decret llei", ha afegit Sáez.

Sáez també ha criticat que amb l'anunci que no es pagaran empreses del tercer sector i altres retallades en serveis socials, tant CiU com PP "estan traspassant línies vermelles". Una altra de les objeccions del PSC als populars és el seu pla de "recentralització", que pot comportar la caiguda del número de regidors locals; una pèrdua d'autonomia municipal o fins l'eliminació de pobles petits.

Sáez ha fet aquestes valoracions avui des de Girona com a balanç de la fi del primer període de sessions al Congrés i per denunciar també les retallades de l'Estat a la demarcació.