Madrenas afirma que la gestió de les ''tres grans crisis'' del darrer any no ha aturat l'acció del govern

L'alcaldessa remarca que han afrontat el dia a dia "amb eficiència"

"Ha estat un any extraordinàriament complex, com cap altre en la democràcia, perquè hem viscut les tres crisis més importants que molts de nosaltres recordem", ha afirmat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, a l'inici del balanç del primer any de mandat. Unes crisis que, admet, han "condicionat totalment" el dia a dia del govern municipal.

Madrenas ha assegurat que, al capdavant de la gestió de les crisis, els gironins hi han trobat un govern "fiable" que ha afrontat la situació extraordinària "amb responsabilitat, eficàcia i sense amagar el cap sota l'ala". Dotze mesos dels quals, apunta l'alcaldessa, només han pogut governar-ne cinc "amb certa normalitat". I aquí és on defensa que, malgrat tot, han pogut assentar les bases de projectes importants per a la ciutat i començar a desenvolupar els compromisos d'aquesta legislatura.

"Aquestes tres grans crisis excepcionals, úniques i inaudites en la història de la democràcia de Girona, viscudes en dotze mesos, no han sigut excusa per continuar gestionant el dia a dia de la ciutat, per gestionar els serveis públics amb eficiència, per estar atents a totes les demandes veïnals i per començar a donar compliment del nostre programa electoral", ha remarcat Madrenas.

Acords de ciutat

A la gestió del dia a dia, l'alcaldessa hi ha sumat projectes que han tirat endavant igualment al llarg d'aquest any, com ara la trentena d'actuacions per guanyar més espai per a vianants i bicicletes als carrers de la ciutat, la nova zona d'aparcament de busos turístic al barri de Pedret o l'ampliació dels serveis d'atenció a la gent gran. També ha detallat un centenar d'actuacions que s'ha fet a la via pública o l'impuls a les activitats culturals repartides pels barris de la ciutat.

Madrenas ha defensat que ja han executat bona part dels acords de cartipàs. L'alcaldessa ha exposat que han continuat treballant en el nou contracte de neteja viària i de recollida d’escombraries de manera que aquest 2020 es puguin aprovar els plecs del nou contracte i, alhora, en la remunicipalització del servei d'aigua. L'alcaldessa ha indicat que a finals de juliol portaran a ple el Pacte contra la segregació escolar i han avançat en el pacte local d'habitatge.

I tot plegat, subratlla, preparant-se per afrontar la crisi economicosocial derivada de la pandèmia que farà que, durant els pròxims mesos, s'hagin de reforçar polítiques de reactivació i d'atenció a persones en situació de vulnerabilitat. "Protegir les persones és el pal de paller d'aquest govern", ha dit l'alcaldessa.

Tot i que estar satisfeta amb la feina feta, Madrenas ha dit que també fan una "mica d'autocrítica": "És difícil donar resposta amb la celeritat que es mereixen els veïns, la burocràcia porta un grau excessiu de documentació i tramitació que fa que la solució que ja tenim proposada s'allargui massa". Així, situa com a repte agilitzar tràmits i continuar apostant per la tecnologia.

Un altre repte, exposa, és desplegar el nou model policial perquè sigui més pròxim als veïns i combati l'incivisme. En aquest punt, Madrenas també ha admès que la crisi actual ha fet augmentar les ocupacions "conflictives" d'habitatges que provoquen problemes de veïnatge. "No parlem d'ocupacions per part de famílies vulnerables, sinó d'ocupacions conflictives", ha dit l'alcaldessa que afegeix que necessiten estris per poder-les evitar.

Finalment, Madrenas també ha lamentat les crítiques d'inacció per part d'algunes formacions de l'oposició. "Sobta que algú pugui dir que som un govern inactiu o que està aturat després de tot el que ha passat aquest any, fer afirmacions d'aquest tipus respon a la màxima que la realitat no t'espatlli un titular", ha conclòs.