Isaki Lacuesta dirigirà el nou màster de la UdG sobre ficció televisiva i nous formats

La Universitat obre aquest dimarts el període de matrícula als estudis, on impartiran classes creadors de ficció de tot el món

Lacuesta ha recordat aquesta tarda, durant la presentació del màster que dirigirà a la UdG, la pregunta que li va fer un empresari de com podia accedir a la "gent creativa" que tenia la sensació que hi havia a Catalunya. Arran d'aquesta petició, l'autor de 'La leyenda del tiempo' i 'Los pasos dobles' va començar a pensar en un màster que donés resposta a aquestes inquietuds empresarials i també als estudiants que volen conèixer més de prop els professionals que treballen en ficció.

El cineasta va creure que el màster havia d'estar centrat en la ficció televisiva, ja que és l'espai "idoni" per compaginar una "gran creativitat i una sèrie de dramatúrgies noves amb possibilitats que el cinema convencional sovint no té", i alhora per arribar a un públic més ampli que el cinema.

Pel que fa a l'elecció de Girona per impartir el màster, Lacuesta ha explicat que es va adonar que era el lloc més adequat de manera "molt natural". Entre altres motius, pels "crítics de referència" que hi ha a la UdG; per la potenciació des del Parc Científic i Tecnològic de la UdG del Laboratori BLOOM de Tecnologia avançada i 3D; per la "complicitat i suport" de l'Ajuntament de Girona, o per l'existència de l'Escola Universitària ERAM, amb mitjans tècnics i professorat "de primera línia", entre altres motius.

A part d'aquests col·laboradors gironins, el màster -promogut per la Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació-, també compta amb el suport de la cadena TCM (TURNER Broadcast engloba les cadenes TNT, TCM, CNN i Cartoon Networks, i la cadena TCM emet sèries com 'The Wire'); la SGAE (entitat que, per primera vegada, signarà un conveni amb la Fundació Universitat de Girona), i PATE (associació que engloba les principals productores de televisió de l'Estat).

D'altra banda, com a part de l'acord amb TCM, aquesta cadena col·laborarà portant com a docents a Girona alguns dels principals creadors de les sèries de ficció "més importants a nivell internacional". L'acord amb TCM també inclou el compromís d'emetre a la cadena alguns dels treballs pràctics produïts pels alumnes en el transcurs del màster.

Així mateix, i amb l'ajut de la SGAE, es promouran les aportacions a la docència del màster de "grans figures" de la ficció televisiva, és a dir, professionals "de primera fila", tan nacionals com internacionals -els noms dels docents es faran públics a partir del setembre. Al mateix temps també es pretén contribuir al manteniment de la creació i la cultura cinematogràfica i televisiva catalanes.

En aquest sentit i sobre els diversos suports aconseguits, Lacuesta ha reflexionat que en els temps actuals cal fer els projectes "amb complicitats i xarxa" o "no es faran mai". Per la seva banda, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha assegurat que aquests estudis s'insereixen en una estratègia cultural "de llarg recorregut i d'una gran ambició", que pretén situar Girona en l'"avantguarda de la creativitat en nous formats" i en la creació de nous públics. "Això és el futur, i Girona, que té massa crítica de creadors i infraestructures, té possibilitats de liderar aquest procés", ha afegit Puigdemont.

Un màster que sigui capaç de competir a nivell internacional

L'objectiu del màster és el d'oferir una formació universitària d'"alt nivell" capaç de competir amb altres formacions internacionals de similar format utilitzant la tecnologia "més puntera", les creacions "més innovadores" de la ficció televisiva i els professionals de relleu en el camp de la creació i la imatge, segons els seus impulsors. La fórmula serà la d'establir un lligam entre el món professional i el món acadèmic per facilitar a les companyies de producció l'accés a nous talents.

Aquests estudis es troben dins l'oferta de màsters propis de la UdG i estan adreçats a estudiants i a professionals amb "necessitats de renovació", en paraules de Lacuesta. El màster té un preu de 7.000 euros i s'impartirà entre el gener i el desembre de l'any vinent, els divendres durant 4 hores i els dissabtes durant 8 hores -excepte quan hi hagi rodatges, que es faran intensius de dilluns a dissabte. Es demanarà als interessats en cursar-lo que presentin un projecte que s'ha de desenvolupar durant el curs i que a la vegada ha de servir per fer el triatge en cas que hi hagi més sol·licituds que places.