Els Mossos d'Esquadra reclamen armilles antibales després del tiroteig de Barcelona

El sindicat SME-CCOO recorda que fa dos anys que està reclamant les proteccions

El sindicat SME-CCOO enviarà aquest mateix matí una carta al conseller d'Interior, Joan Saura, on critica la manca d'armilles antibala entre els agents del cos, sobretot els que es destinen a tasques de seguretat ciutadana. A l'escrit, el sindicat recorda que fa dos anys que està reclamant les proteccions, però que fins ara el Departament no ha mogut fitxa. 'La nostra principal preocupació és la seguretat dels agents', declara el portaveu sindical. Antoni Castejón afegeix que, des de l'SME-CCOO, 'ja fa temps que venim reclamant armilles, però fins ara l'Administració ens ha dit que pel nivell de delinqüència que hi havia, no eren necessàries'. El sindicat, però, considera que amb la seguretat del cos no s'hi pot jugar, i més després de fets com el tiroteig de la setmana passada a Barcelona, on dos agents van resultar ferits.

'Si els presumptes delinqüents que van dur a terme els trets contra els agents haguessin utilitzat un altre tipus de munició de caça amb postes més grans, ara malauradament podríem estar parlant de dos agents morts en acte de servei', recull l'escrit que es trametrà al conseller. 'Cal que mori algú per prendre mesures?', es pregunta el portaveu sindical. 'Amb els fets de Barcelona s'ha demostrat que és absolutament necessari i urgent que se'ns doti d'armilles antibales', indica Antoni Castejón. Amb la intenció de fer sentir el seu malestar, el sindicat ha engegat una nova protesta, demanant als agents que, a l'hora de sortir a patrullar pel carrer, es posin les armilles de protecció que hi ha a l'interior dels vehicles.

A diferència de les armilles antibales -que es porten sota la roba- aquestes proteccions van per sobre l'uniforme. Solen pesar aproximadament uns quatre quilos i serveixen sobretot per fer controls estàtics. 'Es tracta d'armilles pensades per portar en moments puntuals, com ara controls estàtics, perquè no et permeten tanta mobilitat; però si no tenim res més, el que farem és posar-nos-les', concreta el portaveu de l'SME-CCOO.

De moment, el sindicat té constància que ja hi ha agents de l'àrea de Barcelona que s'han començat a sumar a la protesta. 'Visualment, dóna mala imatge, però el que no podem permetre és que no s'equipi els agents amb la seguretat que necessiten', ressalta Castejón.

No hi ha diners

El sindicat també critica que, fins ara, entre les 'excuses' que els ha posat Interior per no comprar armilles antibala hi ha la manca de diners. 'En canvi, però, es destinen 160.000 euros per implantar la normativa de qualitat ISO en el moment de fer detencions; és a dir, l'Administració per una banda vol mostrar que som una policia de primer nivell, però per l'altra ens deixa desatesos', critica Antoni Castejón.

A més, l'SME-CCOO també recorda que la seguretat es troba per sobre de qualsevol crisi econòmica. 'Considerem que la vida i la integritat física dels membres del cos de Mossos d'Esquadra està per sobre de qualsevol període de restriccions econòmiques', recull la carta que es trametrà al conseller Saura. 'Entenem la dificultat per fer front a aquesta despesa, però la qüestió no és si ara toca o no fer aquesta despesa, sinó que s'ha de fer', conclou l'escrit.