Ocupacions hoteleres del 70% a la Costa Brava aquest juliol

Els establiments gironins han notat un descens important del turisme francès, holandès i belga

Des del Grup Costa Brava Centre, el gerent de l'entitat, Martí Sebrià, ha explicat que aquest mes de juliol ha estat "fluix" en comparació amb anys anteriors. En concret, ha destacat que hi ha hagut molta fluctuació de turisme entre setmana i el cap de setmana i ha ressaltat que la gran majoria de ciutadans catalans i de l'estat espanyol no han realitzat vacances durant aquest mes. "Les primeres setmanes de juliol vam arribar a tenir ocupacions del 60% i a finals de mes hem pogut arribar a superar el 80% d'ocupació", ha explicat Sebrià. Unes variacions que també s'han repetit entre els dies laborables - de dilluns a divendres que s'han registrat ocupacions del 60%- i el cap de setmana quan s'ha arribat a superar el 80% d'ocupació.

"Hem vist que els catalans i espanyols només han viatjat algun cap de setmana en concret durant aquest mes de juliol", ha concretat Sebrià. Un dels elements més preocupants per al sector és del descens de la despesa per càpita dels visitants. "Els turistes ja no gasten com abans, redueixen en oci, lleure, en els bars o a les botigues", ha concretat Sebrià.

Disminució del turisme holandès, belga i francès

Pel que fa a l'origen dels visitants, des de l'entitat han notat una disminució del turisme holandès, belga i francès a diferència del turisme rus que s'ha incrementat en els darrers mesos. Sebrià ha detallat que esperen que durant el mes d'agost es millorin les xifres d'ocupació. "Des del 3 d'agost i fins al 20 del mateix mes hi ha moltes reserves però a partir d'aquest dia és difícil avançar què passarà", ha detallat el gerent.

Tant des del grup Costa Brava Centre com des de l'Associació de'Hostaleria de Girona Radial, han ressaltat el gran nombre de reserves rebudes d'última hora. "Els ciutadans decideixen on viatjar amb molt poc temps de marge", ha destacat el gerent de l'associació gironina, Jesús Pastor.

Aquesta associació gironina ha realitzat un estudi on destaquen que en els darrers 5 anys, la ciutat de Girona ha vist com les ocupacions en els seus allotjaments han patit un descens del 27,84 %. "Hem passat d'unes ocupacions del 76,65% - molt semblants a ciutats turístiques de referència- a una ocupació del 48,8% igualant així a alguna de les capitals amb pitjors dades de l'estat espanyol", ha afegit Pastor.

Segons l'associació, alguns dels motius d'aquest canvi son la crisi econòmica, la massificació hotelera a la ciutat gironina que en cinc anys ha duplicat el nombre d'habitacions possibles i la manca de turistes d'arreu del territori espanyol entre d'altres. "Hem passat de 1.062 habitacions a 2.100 en cinc anys i això, a dia d'avui, és insostenible", ha assenyalat Pastor.

Perilla "la supervivència" d'alguns establiments gironins

Des de l'associació detallen que han notat una tendència a la baixa en el nombre d'ocupacions durant aquests mesos més calorosos, una disminució del nombre de dies que els visitants es queden a Girona i una frenada del turisme francès. Per tots aquests motius, l'associació assegura que els restaurants i establiments gironins es troben en una "situació preocupant" i perilla la seva supervivència.

Pel que fa als apartaments i habitatges turístics, el president de l'Associació d'Apartaments Turístics (ATA) de Girona, Josep Comaposada, ha explicat que les reserves aquest any també estan per sota de l'any anterior. "Ens hem mantingut gràcies a les reserves d'última hora", ha assegurat Comaposada. Segons el president, aquest mes de juliol s'ha pogut arribar a una mitjana d'un 70% d'ocupació als apartaments gironins. "El nord manté xifres inferiors perquè el turisme francès ha disminuït molt", ha assenyalat Comaposada. D'altra banda, el president ha explicat que, des de fa uns anys, els visitants han reduït el nombre de dies que passen a la demarcació. "Si fa sis anys els turistes s'allotjaven per quinze dies, fa quatre anys només hi eren una setmana i ara no arriben als cinc dies", ha explicat.

A més, ha comentat que el mes d'agost el veuen com una "incògnita total" tot i que confien en que millorin les xifres. D'altra banda, Comaposada ha explicat que el tractament d'alguns mitjans de comunicació excessivament "sensacionalistes" han donat la impressió a l'estranger que "cremava la Costa Brava" i, durant alguns dies, van minvar les reserves. No obstant això, el president ha assegurat que la contractació s'ha tornat a reactivar.

Des de l'Associació de Turisme Rural Girona, expliquen que tot i les anul·lacions rebudes a les cases rurals de l'Alt Empordà, de moment no n'han registrat per a l'agost. El president de l'associació, Ramon Corominas, ha explicat que a partir d'ara la "recuperació de l'entorn" és la màxima preocupació dels allotjaments rurals que es troben a la zona afectada pels incendis. "La gran majoria de la vegetació cremada és alzina o matoll i són espècies que en poc més d'un any poden recuperar-se", ha conclòs.